Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE och Telia stärker sitt samarbete med fokus på 5G

28 mars 2024, 06:57

Anders Olsson, VD Telia Sverige, Malin Frenning, VD RISE,  Patrik Hofbauer, VD Telia Company och Hanifeh Khayyeri, VP Digitala system RISE vid signeringen på Telias kontor i Luleå. Foto: Viveka Österman

Anders Olsson, VD Telia Sverige, Malin Frenning, VD RISE,  Patrik Hofbauer, VD Telia Company och Hanifeh Khayyeri, VP Digitala system RISE vid signeringen på Telias kontor i Luleå. Foto: Viveka Österman

RISE och Telia Sverige har undertecknat ett samarbetsavtal (Memorandum of Understanding, MoU). Avtalet är en plattform för det fortsatta gemensamma strategiska innovationssamarbetet. Avsikten är att förkorta ledtiden från forskning och innovation till kommersialisering.

- RISE uppdrag är att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft, bland annat genom att hjälpa till att lotsa innovationer hela vägen från idé till industriell skala. Vi har redan idag ett stort och framgångsrikt samarbete med Telia i bland annat ett EU-projekt gällande 5G och digital infrastruktur, detta samarbetsavtal gör att vi nu kan lägga ännu mer kraft i arbetet, säger Malin Frenning, VD RISE.

– Vi har sedan tidigare samverkat med RISE i flera olika innovationsprojekt – inom bland annat transportsektorn och gruvindustrin. Vi fördjupar nu vårt samarbete och det kommer hjälpa oss att växla upp satsningen på 5G för industri och samhälle med det bästa av båda världar. RISE har spetskompetens inom flera olika områden som är avgörande för att kunna omsätta 5G:s möjligheter till verklighet - och så har de lång erfarenhet av att driva storskaliga digitaliseringsprojekt. Det i sin tur ställer krav på en robust och säker 5G-baserad digital infrastruktur. Och det kan vi erbjuda via vårt innovationsprogram NorthStar, som vi driver med Ericsson, berättar Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Fokus i samarbetet mellan RISE och Telia ligger inledningsvis på innovation och testbäddar inom 5G, där Telia bedriver flera stora utvecklingsprojekt och RISE har spetskompetens och en världsledande forskningsinfrastruktur i form av ICE Datacenter i Luleå.

- Telia och RISE kommer att erbjuda en gemensam digital infrastruktur för testbäddar i Sverige för att stärka den nationella satsningen på användning och applikationer för 5G och edgeberäkningar. Med detta tar vi också ledarskapet i Europa, säger Hanifeh Khayyeri, VP Digitala system RISE.

 

Presskontakt:

Tor Björn Minde, enhetschef ICE Datacenter, RISE

E-post: tor.bjorn.minde@ri.se

 

Om Telia Sverige

Telia Sverige är ett företag i Telia Company-koncernen. Telia är en teknikpionjär som har digitaliserat samhällen under de senaste 170 åren. Idag betjänar våra 19 000 duktiga kollegor 25 miljoner kunder i Norden och Baltikum med viktig digital infrastruktur och digitala tjänster som är grundläggande för de digitala samhällen vi lever i. Vi är ledande inom telekommunikation i regionen, det ledande nordiska mediehuset och ledande inom ICT i både Finland och Baltikum.

 

Om RISE

RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Våra drygt 3300 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 130-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.