Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE får nu certifiera radioutrustning enligt EU:s nya cybersäkerhetskrav

10 juni 2024, 05:30

Behovet av cybersäkra produkter ökar och med det nya cybersäkerhetsdirektivet vill EU stärka skyddet mot cyberhot. Nu har RISE utsetts till anmält organ (notified body) för cybersäkerhetskraven i direktivet om radioutrustning (RED). Det betyder att svenska och internationella företag nu kan testa och certifiera produkter som till exempel uppkopplad industrielektronik, trådlösa passage- och larmsystem samt fjärrstyrda produkter hos RISE.

– Från augusti 2025 måste alla tillverkare av denna typ av radioutrustning ha ett Type-Examination Certificate utfärdat av ett anmält organ för cybersäkerhetskraven under RED. Vi ser fram emot att stödja företag i att lansera cybersäkra produkter och säkerställa att konsumenter skyddas från cyberattacker, säger Tomas Bodeklint, Affärsutvecklare på RISE.

image received via email

I takt med den snabbt ökande digitaliseringen blir skydd mot cyberhot alltmer kritiskt. Cyberattacker kan slå hårt mot allt från maskiner och bilar till uppkopplade produkter, med stora kostnader som följd. EU arbetar intensivt för att stärka skyddet mot cyberhot, och radiodirektivet är en central del i detta arbete. Direktivet ställer cybersäkerhetskrav på företag som tillverkar, importerar eller distribuerar produkter med radiokomponenter, såsom till exempel uppkopplad industrielektronik, trådlösa passage och larmsystem eller fjärrstyrda produkter.

Tack vare att RISE nu utsetts till ett anmält organ för cybersäkerhetskraven i radiodirektivet kan man utfärda certifikat (Type Examination Certificate) för de relevanta kraven i artikel 3.3 och 3.4. För att bli certifierade måste produkterna genomgå bland annat verifiering av krypteringsprotokoll, säkra mjukvaruuppdateringar och skydd mot obehörig åtkomst. RISE är sedan tidigare anmält organ för andra delar inom RED.

 

För mer information:

Ove Nilsson, Certifieringsingenjör RISE, 010-516 57 46, ove.nilsson@ri.se

Ted Strandberg, Teknisk expert Cybersäkerhet RISE, 010-516 60 93, ted.strandberg@ri.se