Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE deltar i stort europeiskt projekt för neurovetenskap

23 januari 2024, 10:47

Europeiska kommissionen bidrar med 38 miljoner euro fram till 2026 för att främja neurovetenskap och hjärnhälsa. RISE och EuroCC National Competence Centre Sweden (ENCCS) är de svenska parterna i projektet EBRAINS där man bland annat fokuserar på superdatorer och spridning av kunskap och resurser till forskarsamhället.

- Med den roll som RISE och ENCCS får i det europeiska projektet EBRAINS kommer vi att kunna bidra kraftfullt till utvecklingen av neurovetenskap i Sverige och Europa. Viktiga delar av arbetet kommer att vara superdatorer, AI och neuromorfa lösningar, säger Anastasiia Andriievska från RISE som är Competence Coordinator i projektet.

Neuromorfa lösningar är när man använder mycket kraftfulla datorer för att efterlikna hjärnans sätt att arbeta. Genom arbetet i EBRAINS 2.0 ska man utveckla verktyg och tjänster för att kunna ge en bred service till forskarsamhällen inom neurovetenskap, hjärnmedicin och hjärninspirerad teknik. Till exempel ska man ansvara för de support-tjänster som ska finnas i EBRAINS, tjänster som kan nyttjas av forskare i hela Europa.

image received via email

- Vi ser fram emot att arbeta nära våra partners, bland andra Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och International Neuroinformatics Coordinating Facility (INCF) och därmed kunna tillgängliggöra den kompetens och de resurser som krävs för att föra neurovetenskapen framåt, säger Joakim Eriksson, chef på enheten för Uppkopplad intelligens på RISE.

Målet för EBRAINS är att fastställa en ny standard för hjärnatlaser (kartor över hjärnan), samla in och koppla samman multimodala neurovetenskapliga och kliniska data samt driva på utvecklingen av digitala tvillingmetoder. Projektet omfattar 59 partnerinstitutioner från 16 europeiska länder.

 

Länkar till mer info:

EBRAINS

ENCCS

https://www.ebrains.eu/national-nodes

 

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE, 072-727 53 14, niklas.jalevik@ri.se