Rikskilogrammet stjärnan för dagen när meterkonventionen fyllde 150
22 maj 2025, 11:51
Hur kan mätteknik bidra till framtida svensk konkurrenskraft? Det var temat när 300 personer från näringsliv, akademi och offentlig sektor samlades för att uppmärksamma meterkonventionens 150-årsjubileum.
Meterkonventionen från 1875 skapade standardiserade mått över hela världen, en förutsättning för internationell handel och global innovationsförmåga. Firandet på Navet Science Center i Borås inleddes med en utställning där deltagarna kunde upptäcka historiska och moderna mätinstrument och lära sig mer om riksmätplatsernas verksamhet. Scenprogrammet tog därefter vid med en introduktion till den globala mätteknikinfrastrukturen, där Sveriges riksmätplatser på RISE och Strålsäkerhetsmyndigheten har en central roll för att erbjuda spårbara och jämförbara mätningar till industri och samhälle. Dessutom avtäcktes dagens kanske största stjärna.
Rikskilogrammet visades offentligt för första gången på 75 år. Fotograf: David Lagerlöf
– Deltagarna fick en unik chans att se det svenska rikskilogrammet som kom till Sverige 1889 och som senast visades offentligt för 75 år sedan. Det blev ett stort tryck på att ta en selfie tillsamman med kilogrammet, säger Jan Johansson, ansvarig för riksmätplatserna på RISE som avtäckte kilogrammet tillsammans med representanter från RISE, Vinnova, Strålsäkerhetsmyndigheten och Swedac som var med och arrangerade firandet.
Jonas Brändström, Vinnova, Catarina Danestig Sjögren, Strålsäkerhetsmyndigheten, Jan Johansson RISE, Robert Casselbrant, RISE, Håkan Pettersson, Swedac och Catarina Sahlberg, Big Science Sweden avtäcker rikskilogrammet. Fotograf: David Lagerlöf
Historikern Dick Harrison gav därefter en engagerande tillbakablick på meterkonventionens betydelse för svensk konkurrenskraft. Från historien vändes sedan blicken mot framtiden. Chalmersprofessorn Anders Skoogh och Martin Bjerling, avdelningschef på RISE, visade hur mätteknik spelar en avgörande roll i utvecklingen av tillförlitliga AI-modeller.
– Vi behöver använda mättekniska principer som spårbarhet och mätosäkerhet – både i datainsamling och modellvalidering. Här har vi i mätteknikbranschen en viktig uppgift framöver, tillsammans med våra internationella kollegor, säger Martin Bjerling.
Dagen avslutades med fokus på näringslivets behov och utmaningar, med bland annat Per-Olof Marklund från SAAB Aeronautics, William Barrios från Scania och Andreas Archenti, professor på KTH.
– Metersystemet och det internationella måttenhetssystemet SI har i 150 år varit en grundpelare för industrins utveckling och internationell handel. Vår uppgift nu är att fortsätta utveckla detta system – med näringslivets behov i centrum, säger Martin Bjerling.
FAKTA
Det var den 20 maj 1875 som Sverige och 16 andra länder skrev under Meterkonventionen i Paris, vilket banade väg för kvalitetssäkrade och jämförbara mätningar världen över. I Sverige infördes metersystemet officiellt genom en kunglig förordning 1878. Standardiseringen löste problem med lokala mått och vikter och var en viktig förutsättning för svensk konkurrenskraft och internationell handel.
Rikskilogrammet. Fotograf: David Lagerlöf
Presskontakt:
Niklas Jälevik, presschef RISE, niklas.jalevik@ri.se