Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nu ska RISE utfärda hållbarhetsmärkning för interiörer

02 april 2024, 07:16

RISE blir certifieringsorgan för den nya miljömärkningen Hållbar interiör som lanseras i september i år. Certifieringen sätter en ny standard för hur interiörer värderas och kan kopplas samman med cirkulära affärsmodeller och återbruk. RISE har ansvarat för forskningsarbetet i projektet Hållbar interiör, Hi, och tagit fram kriterierna för miljömärkningen.

– Hållbar interiör ska öka medvetenheten om och minska miljöpåverkan kopplat till lokaler genom att erbjuda en miljömärkning för hela interiörer. Märkningen ger en möjlighet att säkerställa och visa på att ett interiört projekt har genomförts på ett hållbart sätt. I projektet Hållbar interiör har även ett verktyg som stödjer processen tagits fram, säger Sophia Engström, projektledare och affärsutvecklare på RISE.

Forskningsprojektet Hållbar interiör, HI, med stöd från Vinnova har pågått sedan 2019 och tillsammans med ett stort antal samarbetspartners har RISE varit forskningsansvarig för att ta fram kravkriterier och miljömärkningen Hållbar interiör.

- Det finns många miljömärkningar för fastigheter och byggnader idag, exempelvis Miljöbyggnad och det finns även märkningar för nya möbler som tex. Möbelfakta samt även certifiering av byggprodukter. Stora miljövinster finns att hämta både gällande utsläpp av koldioxid och avfall genom att återbruka möbler och inredning. Ändå har det tidigare inte funnits någon möjlighet att miljömärka en hel interiör som fokuserar på cirkularitet och återbruk, säger Sophia Engström, projektledare och affärsutvecklare på RISE.

Projektet har initierats och koordinerats av Indicum inredningsarkitekter. Övriga partners, förutom RISE, i projektet är Voidmark, Agero, JLL, Västra Götalandsregionen, Tenant & Partner, Tengbom, RP, Rekomo, Input Interiör, Flokk, Ogeborg, Svensk inredningsarkitektur, Littri, Palats, The Works, Strategisk arkitektur, MER, Coor, Agima, Ludvig Svensson, Atrium Ljungberg, Region Halland och Vink.

 

Presskontakt:

Sophia Engström, RISE, sophia.engstrom@ri.se