Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Seminarieserie om datadelning inom jordbruket

Våga dela data! - en kostnadsfri webbinarieserie

Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och  livsmedelskedjan. Vi bjuder in till en digital, kostnadsfri seminarieserie i fyra delar på temat Våga dela data! Välkommen att få djupare insikter om säkerhets- och lagkrav, samtidigt som du får en inblick i affärsaspekten.

Agrifood Data Workshop är ett projekt i samverkan mellan RISE, Jordbruksverket, Sensative och Hopsworks, med finansiellt stöd av Vinnova och Europeiska fonden för landsbygdsutveckling.

I webbinarieserien Våga dela data!, som arrangeras i regi av ADW, Agrifood Data Workshop, får du en djupare insikt i de avgörande delarna för att data ska kunna delas på ett legalt och säkert sätt. Vi rekommenderar att du deltar på alla fyra tillfällen för att få en helhetsbild.

Anmäl dig till de olika webbinariedelarna via knapparna till respektive del i de nedfällbara fälten.

Del 1 
Lär känna dina data, 7 september 2023 kl. 11.30-13.00

Många sitter på en dataskatt som kan vara oerhört värdefull för andra att ta del av. I första delen av seminarieserien djupdyker vi i ämnet. Hur avgör ni vilken data som är värdefull? Vem inom organisationen bör ha yttersta ansvaret och hur avgör ni vilken data ni kan och vill dela med er av? IT-experter från RISE delar med sig av sina erfarenheter från andra branscher och från samverkan med Jordbruksverket och deras arbete med myndighetsdata och du kan få möjlighet att ställa just din fråga.

Del 2
Datadelning i juridiken, 11 september 2023 kl. 11.30-13.00

Den 24 september 2023 ska dataförvaltningsförordningen börja tillämpas i praktiken. I dataverkstaden har vi utforskat hur detta kommer att påverka datadelning mellan myndigheter och enskilda. I denna del av webbinarieserien fokuserar vi på vad dataförvaltningsakten är och hur man kan dela data utifrån den nya förordningen på ett säkert sätt. Vi kommer också att presentera en process för hur datadelningen kan gå till. Detta och mycket mer kommer vi att avhandla i del 2 där du bland annat får möjlighet att höra och ställa frågor till Kristina Andersson, jurist, legal expert och senior forskare på RISE.

Del 3 
Dela rätt data - säkert och på dina villkor, 21 september kl. 11.30-13.00

Hur vet jag att jag delar rätt data med rätt aktörer? Hur ska data klassas och vilka säkerhetsrisker finns? Vilka möjligheter och risker finns med AI när det gäller delning av data? I del 3 får du en inblick i detta och mycket mer. På seminariet medverkar bland andra Mikhail Popov, senior forskare "Uppkopplat samhälle" på RISE.

Del 4
Affären datadelning, 28 september kl. 11.30-13.00

Det pratas mycket om möjligheterna med att dela data, men vad  innebär det i praktiken? Vilka affärsmodeller kan byggas runt data - och hur kan man tänka kring detta? Dessa frågeställningar och mycket mer kommer vi att diskutera i del 4 av webbinarieserien Våga dela data!

Den nationella dataverkstaden Agrifood Data Workshop (ADW) har som mål att göra användning och delning av data enklare och säkrare samt främja innovationer i jordbruks- och livsmedelskedjan. Verkstaden vänder sig till myndigheter, dataägare som ännu inte vågat ta klivet att dela data, samt andra behovsägare och lantbrukare, oavsett om man är en aktör eller inte inom dagens livsmedelskedja, andra datalabb och dataverkstäder. 

Del 1: Lär känna dina data
07 sep 2023
11:30-13:00
Teams

Kostnadsfritt

Obegränsat
Digitalt,
Del 2: Datadelning i juridiken
11 sep 2023
11:30-13:00
Digitalt via Teams

Kostnadsfritt

Obegränsat
Digitalt,
Del 3: Dela rätt data - säkert och på dina villkor
21 sep 2023
11:30-13:00
Digitalt via Teams

Kostnadsfritt

Obegränsat
Digitalt,
Del 4: Affären datadelning
28 sep 2023
11:30-13:00
Digitalt via Teams

Kostnadsfritt

Obegränsat
Digitalt,
Anna Rydberg

Kontaktperson

Anna Rydberg

Senior forskare

+46 10 516 69 55

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.