Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Molnet bor i ett datacenter på jorden

Molnet bor i ett datacenter på jorden

Behöver vi datacenter, när vi har molnet? Nyligen släpptes rapporten ”Energy Use in Data Centers and Digital System”, skriven av oss på RISE datacenter ICE, för Energimyndigheten. Här reder vi ut hur och var data faktiskt ”bor”!

Jag hävdar alltid att datacenter är en viktig del av vår digitala värld. De ansvarar för att hysa de offentliga och privata digitala tjänster som vi förlitar oss på varje dag. Jag hör då och då "varför behöver vi datacenter, när vi har molnet?", men överraskande nog bor molnet i ett fysiskt datacenter på vår planet jorden.

Datacenter finns dock i många olika former och storlekar, och jag kan förstå att det är en utmaning att hålla reda på alla olika kategorier och egenskaper.

Klassificering av datacenter

I EU:s taxonomi, introduceras de två termerna edge och cloud. Molndatacenter är stora centrala datacenter som ligger långt från slutanvändarna och som är värd för många offentliga digitala tjänster som Facebook, Twitter och Spotify, samt digitala tjänster för privata företag eller byråer som SAP och CRM.

Edge-datacenter å andra sidan är mindre datacenter som är lokaliserade på företags egendom och i deras egna nät (internt organisationer för databehandling) eller i publika kommunikationsnät, exempelvis i radioaccessnäten, kallas då access edge, eller i stadsnäten, även kallat metro edge eftersom de oftast finns i större städer.

Datacenter kan också kännetecknas av storlek, med små datacenter med en effekt på mindre än 300 kW som oftast är placerade internt företag eller vid nätverkskanten. Medelstora datacenter har en kapacitet på 0,3–1 MW och ligger oftast i närheten av kopplingspunkter för internet eller centralt i telekomnät. Stora datacenter har en kapacitet på 1–10 MW och är större så kallade colocation datacenter eller mindre molndatacenter, medan hyperstora datacenter har en kapacitet på över 10 MW och är datacenter för stora globala företag.

Företaget Radar har skrivit en rapport om datacenter och klassificerade datacenter i interna datacenter, datacenter för tjänsteleverantörer/ integratörer, kommersiella datacenter och hyperstora datacenter.

Det finns också ytterligare sätt att klassificera datacenter exempelvis efter användnings-områden. Molndatacenter används för lagring och databearbetning med låga krav på fördröjningar och kan stå långt bort från användarna. Edge datacenter används för reglerloopar, objektidentifiering osv och dessa applikationer kräver låg fördröjning och närhet till användarna.

På RISE har vi också skapat en tabell som kombinerar EU:s taxonomi och kategorier med Radars definitioner. Vi har också gett exempel på datacenter-operatörer för varje kategori.

Jag hoppas att det kan bidra till att öka förståelsen.

RISE hjälper dig gärna

Vi på ICE datacenter hjälper dig gärna om fler frågor om datacenter och energianvändning dyker upp— hör gärna av dig om du har några funderingar!

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.