Forum Samhällsbyggnad - Vatten; från livsviktig resurs till klimatutmaning
RISE driver på omställningen genom banbrytande forskning och innovation, och välkomnade den 29 april 2025 till en unik samverkansarena för alla aktörer inom vattenområdet. Forum Samhällsbyggnad; Vatten - från livsviktig resurs till klimatutmaning blev en heldagskonferens där samverkan samt dagens och framtidens klimatutmaningar stod i fokus.
En inspirerande samverkansarena om framtidens vatten
Vatten är både en oumbärlig resurs och vårt viktigaste livsmedel, men också en förutsättning för gröna och levande städer. Samtidigt utgör skyfall och extremväder en växande utmaning i en tid av klimatförändringar.
Vatten är också ett område som berör många olika aktörer och samarbete är viktigt för att säkra tillgången till vatten under både normala och krisartade förhållande. Hur jobbar vi tillsammans för att uppnå det och för att kunna ta bättre beslut? Vilka möjligheter till förbättring och innovation finns och vilka åtgärder, metoder och inspirerande exempel kan vi dra lärdom av?
Under Forum Samhällsbyggnad 2025 fick deltagarna ta del av insikter, aktuella utmaningar och presentationer kring praktiska lösningar inom vattenresursernas hållbara förvaltning. Genom presentationer och paneler samlades röster från forskning, kommuner och näringsliv för att främja dialog och samarbete – och för att visa att det är möjligt att möta framtidens utmaningar tillsammans.
Tiden rinner ut - framtidens vatten kräver handling
- Vi har varit historiskt bortskämda med vatten i Sverige. Vi har haft gott om vatten av god kvalitet. Men vi ser ökade utmaningar kopplat till vatten, både nu och framåt, säger Magnus Arnell, moderator för dagen.
>> Läs hela artikeln om Forum Samhällsbyggnad här
Se mer detaljer från programmet nedan
>> Osäkerheter och vägval för framtidens vatten
Tillgång, användning och hantering av vatten påverkar dagligen alla människor och samhällen. Det kräver beslut och planering för en hållbar framtid. Här finns osäkerheter, risker, hot och utmaningar, men också möjligheter, potential, styrkor och idéer. Hur kan vi tillsammans aktivt driva utvecklingen mot en önskad framtid och hur kan olika aktörer göra rätt vägval? Här presenterar RISE framsynsexperter ett antal spaningar som kan komma att påverka hur vi tar oss an framtidens vatten.
Medverkande:
Johan Granberg, Analytiker och expert på framsyn, RISE
Robert Gladh, Projektledare inom vattenförsörjning och vattenanvändning, RISE
>> Delat ansvar, delad lösning – hur skapar vi en hållbar vattenförvaltning?
Tillgången till vatten, och dess kvalitet, både påverkar och påverkas av alla aktörer i samhället. Men vatten är en rörlig resurs och tar inte hänsyn till kommun- eller fastighetsgränser. Men hur lyckas man när ansvar och inflytande är uppdelat på flera aktörer? Och hur kan ett verktyg som stöttar beslutsprocessen inom vattenförvaltningen se ut?
Medverkande:
Susann Milenkovski, Miljöstrateg, Region Skåne
Shane Carnohan, Forskare, RISE
Marie Karlberg, Projektledare inom industriell omställning, RISE
>> Ett vatten, en resurs, en plånbok – hur balanserar vi resurser, infrastruktur och ekonomi?
Utmaningarna för framtidens vatten växer; föråldrad infrastruktur med kapacitetsbrist, ökad andel kemikalier i vårt avloppsvatten, plötsliga skyfall och ekonomiska resurser som måste prioriteras hårdare. Hur kan vi skapa långsiktiga lösningar genom innovation, samverkan och smart resursfördelning?
Medverkande:
Stina Bertilsson Vuksan, Miljöstrateg, Helsingborg Stad
Anna Maria Sundin, Projektledare, RISE.
>> Hur får vi vattnet att räcka till? Med ny teknik eller förändrat beteende?
Vattenbrist är en verklighet även i Sverige. Men hur kan vi tillsammans minska vattenförbrukningen och vad krävs för att lyckas? I projektet Drop it testas tekniska innovationer och kommunikation för att minska vattenförbrukningen. Och hos Sydvatten har man kommit en bra bit på väg genom några grundläggande principer. Men räcker åtgärderna för att nå en hållbar vattenkonsumtion eller behövs en större beteendeförändring?
Medverkande:
Josefine Klingberg, Projektledare inom vattenförsörjning och vattenanvändning, RISE
Åsa Håkansson, Teknisk chef, Sydvatten
Sandra Nordström, Kommunikationsstrateg, Sydvatten.
>> Klimatsäkrade städer – vem betalar priset för framtidens risker?
Skyfall, översvämningar, jordskred, bränder och andra klimatrelaterade katastrofer blir allt vanligare. Extremväder hotar våra städer och fastigheter. Hur kan vi tillsammans lösa denna utmaning och hur påverkar samhällsplaneringen och politiska beslut vår beredskap? Och är försäkringsbolag och banker redo att försäkra eller finansiera en "klimatosäker" fastighet i framtiden?
Medverkande:
Stina Stenquist, Forskningssamordnare med fokus på klimatanpassning, RISE.
Per Törnqvist, Senior Vice President, head of group ratings, Danske bank.
Karvel Andersen, Klimatspecialist, Stockholmshem.
Paneldiskussion
Per Törnqvist, Senior Vice President, head of group ratings, Danske bank.
Karvel Andersen, Klimatspecialist, Stockholmshem.
Tommy Danielsson, Senior planeringsstrateg, Kristianstad kommun.
Niklas Thidevall, Jurist och senior policyforskare, RISE.