Kontaktperson

Seminarier om småskalig slakt och styckning
Syftet med projektet är att i anslutning till uppdateringen av branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning sprida kunskap till befintliga småskaliga slakteriföretag, och personer som vill starta upp ett småskaligt slakteri, om innehållet i branschriktlinjerna. I projektet genomförs ett antal informationsinsatser tillsammans med Eldrimner.

Branschriktlinjerna innehåller information om hur småskaliga slakteriföretag kan göra för att uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen, främst med fokus på hygien och egenkontroll. De kan därför underlätta för den som driver eller funderar på att starta upp ett småskaligt slakteri genom att förklara och tolka relevant livsmedelslagstiftning, men även genom att ge praktiska råd för hur företagen kan utforma sin verksamhet för att följa lagstiftningen. Kunskapen är nödvändig för att säkerställa att de livsmedel man producerar är säkra och alla insatser för att sprida denna kunskap är värdefullt.
Vår förhoppning är att vi bidrar till att livsmedelsföretagare får med sig goda tips på hur de kan förbättra slakthygienen i sin verksamhet och att de vet hur de ska göra för att leva upp till kraven i livsmedelslagstiftningen. Det övergripande målet är att få fler företagare att vilja och våga satsa på småskalig slakt, styckning och förädling och därmed stärka lokala marknader samt korta livsmedelskedjor mellan producenter och konsumenter.
En utveckling mot fler småskaliga slakterier är önskvärt då småskalig slakt bidrar till ökade försörjningsmöjligheter på landsbygden och därmed till landsbygdsutveckling. En levande landsbygd med lokala livsmedelsföretagare som kan erbjuda unika och kvalitativa produkter och upplevelser öppnar upp för nya marknader och ökad turism på landsbygden. Dessutom kan småskalig slakt bidra positivt till djurvälfärden hos våra produktionsdjur genom t.ex. kortare transporter, och till ökad livsmedelsberedskap genom högre resiliens.
Branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning har uppdaterats inom ramen för ett annat projekt finansierat av Jordbruksverket. Branschriktlinjerna finns fritt tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats, Eldrimners webbplats och i DiVA (https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ri:diva-76274).
Sammanfattning
Projektnamn
Småskalig slakt
Status
Avslutat
RISE roll i projektet
Projektledare
Projektstart
Varaktighet
6 år
Partner
