Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

WoodRise Webinar: Brandsäkerhet i högre träbyggnader

Det tredje webinaret om högre träbyggnader (KL-trä, limträ) arrangerat av RISE fokuserade på brandprestanda och säkerhet och samlade cirka 180 deltagande den 26 maj 2021.

I filmen ovan kan du se webinariet i sin helhet i efterhand

Presentationerna bevakade utvecklingen av standardisering men redovisade också den senaste forskningen i Europa.

David Barber (Arup) presenterade de första resultaten av " travelling fire experiment " i det största utrymme som någonsin testats med träkonstruktion. I motsats till förväntningarna observerades en fullt utvecklad brand.

Daniel Brandon (RISE) rapporterade från fortsättningen av en experimentell serie med fem fullskaliga rumsbränder där korslimmade träpaneler (KL-trä) med temperatur tåliga lim användes. I experimenten undersöktes detaljerings- och inkapslingsmöjligheter.

Christian Dagenais (FPInnovations) berättade om utvecklingen av standardisering i flera länder med syn på det förflutna, den aktuella statusen och framtida trender. De kommande nord amerikanska och europeiska standard blir stora steg framåt och ger detaljerade modeller och utökade applikationsområden.

Joachim Schmid (ETH Zürich, IGNIS) rapporterade från Eurocode-utvecklingen om brandteknisk dimensionering av träbyggnader. Medan de nuvarande standarderna saknar regler för beaktande av det strukturella bränslet på grund av exponerad träkonstruktioner - såväl i texten som i modellerna - innehåller det senaste utkastet till brand delen av Eurocode 5 vägledning om hur det ska beaktas. Modellutveckling pågår och ny forskning och dess implementering i praktiken kommer att följas upp av arbetsgruppen.

Efter föreläsningen blev det tid för att ställa frågor och diskutera ämnet.

Arrangörerna är tacksamma mot talarna för deras deltagande och för att dela med sig av sina kunskaper.

Ladda ner respektive presentation (PDF): 

Branddesign vid exponerade trästomme i kontor med öppna landskap, David Barber från Arup, USA

Branddesign vid exponerade trästomme i bostäder, Daniel Brandon från RISE, Sweden

Forntida till framtida kunskap relaterat till brandprestanda i högre träbyggnader, Christian Dagenais från FPInnovations, Canada

Brandcellsdimensionering enligt Eurocode och avancerad modellering, Joachim Schmid från ETH Zürich, Switzerland

Daniel Brandon

Kontaktperson

Daniel Brandon

Läs mer om Daniel

Kontakta Daniel
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.