Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Lättare stålkomponenter med komposit

Gestamp HardTech levererar ett flertal olika stålkomponenter till fordonsindustrin. Ökande krav på viktminskning har gjort kolfiberkompositer intressanta som förstärkning av vissa komponenter, ett utvecklingsarbete som RISE anläggning i Piteå är starkt engagerad i.

Gestamp HardTech i Luleå är en betydande tillverkare av karosskomponenter tillverkade av borstål, en stålkvalitet med mycket hög hållfasthet. Exempel på detaljer som produceras är dörrbalkar, A- och B-stolpar.

Upp till 20 procent lägre vikt

Vid tillverkningen av B-stolpar appliceras idag extra stålförstärkningar, så kallade ”patchar”, på valda positioner för att klara de höga kraven på krocksäkerhet. Patchar kan i framtiden göras av kolfiberkomposit för att spara vikt. Viktminskningen är beräknad till 15-20 procent för A- och B-stolpar vilket är en betydande reducering.

Tillsammans med Gestamp HardTech har RISE utvecklat ett antal koncept på denna patchtillverkning samt att ett antal prototyper har tillverkats.

Utveckling från A till Ö

I utvecklingsarbetet har följande delar ingått:

  • Beräkningssimulering
  • Provning
  • Kompositutbildning
  • Processutveckling

− Med RISE har vi en strategisk samarbets-partner för utveckling av våra stålkomponenter. Vår förhoppning är också att få till en testanläggning i Piteå för demonstration av högvolymproduktion, ett initiativ som drivs av klustret SWE-CIC, säger Martin Jonsson, forsknings- och utvecklingschef på Gestamp HardTech.

Published: 2019-03-18