Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Ihopa grannbox

En granne som har allt

Folk vill dela men det måste vara superbekvämt. Den insikten kom Ihopa till, och tog fram en lösning som består av grannboxar som bolaget ställer ut i bostadsområden. Medlemmarna betalar en fast månadsavgift och kan sedan boka och använda produkterna så ofta de vill.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Nyttjandegraden blir extremt mycket högre, säger Johannes Dahlberg, grundare och VD på Ihopa. Därför använder vi endast produkter av högsta kvalité (och livslängd).

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Vi gjorde otaliga experimen, allt från en tjänst för att underlätta samägande till att försöka få konsumenter att tillgängliggöra det de redan har i förrådet. Långsamt men säkert förstod vi att det måste bli en friktionsfri tjänst där vi tar hand om alla problem.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Jobba experimentdrivet och gör hypoteser. Se upp för för falska negativa utfall, dvs att ett test visar att något (som testas) inte fungerar men den sanna anledningen kanske är att en annan sak i experimentet inte fungerar. Bättre att göra färre test men tillräckligt gedigna så att utfallet går att lita på.

Cirkulära kartan

Ihopa är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.