Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Digital plattform ger guidning för psykisk hälsa

I tider av ökad stress och osäkerhet söker många efter guidning och vägledning för att må bättre. Idag finns hundratusentals hälsoappar att ladda ned, men kvaliteten varierar och det gigantiska utbudet gör det svårt att hitta rätt. Nu utvecklar Region Stockholm tillsammans med RISE en digital plattform för främjade av psykisk hälsa och välbefinnande för att guida unga rätt i hälsodjungeln på nätet.

Även om samhällets insatser mot psykisk ohälsa ofta riktas mot behandling av symptom inom vården blir det allt mer tydligt att större fokus också måste ägnas mot förebyggande och hälsofrämjande insatser.

– Satsningar på välbefinnande och psykisk hälsa kan ge människor både bättre livskvalitet och minska samhällets kostnader. Därför jobbar vi och Region Stockholm i ett partnerskap kring psykisk hälsa med kommuner, civilsamhälle, akademi och näringsliv, säger Camilla Evensson som arbetar som projektledare på RISE.

Arbetet med den digitala plattformen riktad till unga utgår från Världshälsoorganisationens definition av psykisk hälsa som ”ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga den egna potentialen, kan klara av vanliga påfrestningar, kan arbeta produktivt och kan bidra till den familj och det vidare samhälle hen lever i”. 

Kvalitetssäkrade tjänster som ger effekt

Rent konkret handlar projektet om att skapa en digital plattform som samlar innehåll från olika aktörer som är kvalitetssäkrat och lättnavigerat. Allt ifrån ideella organisationer till vinstdrivande företag kan vara med och bidra med innehåll. Det viktiga är att tjänsterna som plattformen länkar till är kvalitetssäkrade och lever upp till satta mål. Även om digitala tjänster är en del av vardagen för målgruppen som är barn och unga mellan 16 och 25 år, har många ändå svårt att navigera i det enorma utbudet av digitala tjänster.

– När vi undersökte marknaden upptäckte vi att det finns nästan 400 000 hälsoappar på nätet, men det är väldigt svårt för användaren att avgöra vilka som är bra, och vilka som uppfyller de specifika behov man har. Utifrån det här har vi arbetat fram en prototyp som ska fungera som personlig guidning för att hitta den stöttning man behöver för att själv kunna främja sin psykiska hälsa och välbefinnande, säger Camilla Evensson.

Välbefinnande är inte helt enkelt att sätta ord på

Målet har varit att ta fram en plattform som vägleder både till information och till kvalitetssäkrade digitala tjänster som ger bevisad effekt. Ett antal aktörer har bjudits in att medverka i plattformen, och de som slutligen väljs ut ska uppfylla vissa kvalitetskriterier.

Plattformen som har arbetsnamnet Looop kommer att vara tillgänglig både på en hemsida och som app. Den som loggar in i appen möts av ett inspirationsflöde, en översikt av utbudet och en personlig profilsida. Genom att klicka vidare på exempelvis ikonen ”Självkänsla” kommer man vidare till ett utbud av appar och tjänster för att främja självkänsla.

AI kan hitta rätt väg

Innehållet på plattformen kvalitetssäkras av en expertgrupp bestående av professorer inom både det kliniska området och folkhälsoområdet. Olika kompetenser inom RISE har bidragit i utvecklingsarbetet gällande allt ifrån teknisk arkitektur till design, mätteknisk kompetens och innovationsledning. Olika individer har olika behov och därför är målsättningen att besökare på plattformen ska guidas rätt genom att svara på ett antal frågor. I den delen bidrar RISE forskare inom AI för att göra plattformen mer skräddarsydd på ett sätt som är möjligt utan att tumma på datasäkerhet och personlig integritet för användarna.

– En annan viktig del handlar om effektmätning som handlar om att se vilket utfall de olika tjänsterna får. Välbefinnande är inte helt enkelt att sätta ord på, så för att verkligen förstå vilken effekt olika insatser ger är det viktigt att använda rätt mått och mäta rätt saker, säger Camilla Evensson.

För att nå ut med plattformen till målgruppen är visionen att plattformen ska kunna användas i skolorna, både i elevhälsan och i den pedagogiska verksamheten.

Publicerad: 2020-10-08
Camilla Evensson

Kontaktperson

Camilla Evensson

Projektledare

Läs mer om Camilla

Kontakta Camilla
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.