• Programmering
  • Programmeringsskola på EuroHorse i Göteborg
  • Programmeringsskola på EuroHorse i Göteborg

DIY-verkstad lär unga ryttare programmering

7 mars 2018

På hästmässan Eurohorse i Göteborg lyser en av montrarna upp av blinkande lampor på reflexvästar. Här pågår ett Hack-A-Horseathon där RISE-forskaren Anya Ernest lär ut grunderna i programmering. Målet är att lära 100 ryttare att programmera under mässan. För att väcka intresset får de programmera något de har praktisk nytta av i sin ridning. De programmerar lampor kopplade till ett kretskort på en reflexväst. Lamporna kan blinka höger eller vänster och ge signaler till medtrafikanter när ryttarna planerar att svänga.

Unga hästtjejer trängs bland datorer, sladdar och kretskort. Flera av dem är först motvilliga, och kommentarerna går från det initiala ”Nä, jag är en idiot.” till att en kvart och en färdig väst senare vara ”Men det är ju som att lägga ett pussel bara.”

Anya Ernest är uppenbart nöjd över hur deltagarna ändrar inställning till att programmera.

– Det är just den känslan jag vill åt, att öppna dörren och visa att alla är välkomna.

För Anya Ernest är kunskap i programmering och i förlängningen AI en demokratifråga. Maskininlärningen som är grunden i AI, är det som gör maskinen mer intelligent, men AI-funktionerna bygger helt på vilken sorts data den matas med.

– AI är någons åsikter satta i kod, därför måste vi bredda underlaget för dem som söker sig till tekniska utbildningar. Det behövs fler tjejer i tekniska yrken, eller åtminstone som behovsägare och kravställare. Annars riskerar deras behov att bli förbisedda när flera yrken som läkare och jurister till stor del kommer baseras på AI-tjänster.

När EuroHorse är över för i år har hela 147 tjejer, och även några killar, fått sitta ner i montern och lära sig programmera och ett frö har såtts hos en grupp som kanske inte varit så inne i tekniken.