Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nu börjar gräsbrandsäsongen – tänk på det här

09 april 2024, 05:56

Varje år uppstår runt 5000 bränder i skog eller mark i Sverige.  Hälften av dem är på så kallad öppen mark och just nu är risken för gräsbränder mycket hög. Det krävs bara några timmar av torrt väder för att en gräsbrand ska sprida sig. - De allra flesta gräsbränderna sker under tidig vår när fjolårsförnan är ytterst eldfängd och svenskarna inte är beredda på de stora brandriskerna, säger Johan Sjöström, forskare på RISE.  

Gräsbränder antänds och sprids i det torra fjolårsgräset, tidigt på våren, innan årets färska gräs hunnit växa till sig och det krävs bara några timmar av torrt väder för att en gräsbrand med höga lågor ska sprida sig. Spridningshastigheten vid gräsbränder är dessutom väldigt hög vid plötsliga byvindar och sliter sig lätt bortom kontroll.

Gräsbrandssäsongen skiljer sig över landet och kulminerar redan i början på april i södra Sverige medan de flesta gräsbränder i Norrland sker i maj. De allra flesta gräsbränderna uppstår på Västkusten.

- De främsta orsakerna till gräsbränder är eldning av gräs eller annat material och de främsta faktorerna för om gräsbränder sprider sig och blir riktigt stora är plötsliga vindar och för knappa släckförberedelser, säger Johan Sjöström, forskare på RISE.  

Risken för gräsbränder klingar snabbt av med inväxten av färskt gräs för att i stort sett upphöra till sommaren. Skogsbränder å andra sidan styrs mer av väder och kräver oftast flera dagars torrt väder. Dessa skillnader gör att olika riskbedömningssystem måste användas för dessa två karakteristiska typer av vegetationsbränder.

image received via email

Karta med gräsbrandsrisk från SMHI med prognos för 12 april 2024.

RISE har tillsammans med Lantbruksuniversitetet och SMHI tagit fram en modell för att bedöma hur stor risken för gräsbrand i ett område är. Med stöd av modellen och på uppdrag av MSB publicerar SMHI riskkartor som uppdateras varje timme. Med en bättre och tydligare riskbedömning riktad mot allmänheten kan fler anpassa sitt beteende och undvika att gräsbränder uppstår.

- Dessa modeller är viktiga för att kunna identifiera områden och perioder där risken är stor. Vårt fokus är då att kommunicera ut detta till allmänheten för att på så sätt minimera olyckor och skador till följd av onödiga bränder, säger Leif Sandahl på MSB.

Hur vi agerar i skog och mark har betydelse. Tre saker att tänka på:

  1. Uppdatera dig om gällande brandrisk och eventuellt eldningsförbud. Använd exempelvis MSBs app Brandrisk Ute.
  2. Se alltid till att ha gott om vatten framdraget vid eldning.
  3. Var vaksam på plötsliga byvindar.

 

Fakta
Se SMHIs brandsrisk kartor här: https://www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/brandrisk

Kontakt
Johan Sjöström, forskare på RISE
Mail: johan.sjostrom@ri.se, mob: 072-565 58 55