Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Astrobiologen Sandra Siljeström förväntansfull efter nytt prov från rymdsonden Perseverance

05 april 2024, 06:20

På dag 1 088 av rymdsonden Perseverance Mars-vistelse, den 11 mars, togs ett stenprov som kan visa sig ge viktiga ledtrådar till om det funnits liv på mars. – Jag ser verkligen fram emot när det här provet kommer till jorden, säger Sandra Siljeström, Astrobiolog på RISE.

Borrkärnan som togs i Jezero-kratern där Perseverance landade i februari 2021 har en sammansättning som gör den bra på att fånga och bevara tecken på mikrobiellt liv, om det någon gång funnits. Provet togs av strövaren Perserverance och kan ge nya ledtrådar om Jezero-kratern och den sjö som en gång kan ha legat där.

- Provet är från en miljö som en gång innehöll vatten, vilket betyder att det kan ha funnits liv där. Provet innehåller mineraler som kiseloxid och karbonater som är väldigt bra på att fånga in och bevara så kallade biosignaturer vilket gör att det blir väldigt spännande att studera detta prov när det kommer tillbaka, säger Sandra Siljeström från RISE.

image received via email

Stenprovet som togs av Perserverance i Jezero-kratern på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech

Biosignaturer är morfologiska eller kemiska bevis på utdött liv och proverna från Perseverance är planerade att skickas till jorden med två sonder och anlända år 2033. Sandra Siljeström är forskare inom kemisk problemlösning på RISE och ingår i Nasas Mars-team.

- Det här är precis den typ av sten vi hoppades på att hitta. Det kan också vara ett av de äldre stenproverna som Perseverance hittills samlat in, och det är viktigt eftersom Mars var som mest beboelig tidigt i sin historia, säger Sandra Siljeström från RISE.

image received via email

Bild från provtagningen i Jezero-kratern på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech

Stenformationen där provet togs har fått smeknamnet Bunsen Peak efter ett landmärke i nationalparken Yellowstone och är ca 1,7 meter bred och 1,3 meter hög och fascinerade Perseverance-forskarna eftersom den står högt i den omgivande terrängen och har en intressant struktur på en av sina sidor. De var också intresserade av Bunsen Peaks vertikala bergvägg, som erbjuder ett fint tvärsnitt av berget och, eftersom den inte är platt, är mindre dammig och därför lättare för vetenskapliga instrument att undersöka.

- Kiseldioxiden och delar av karbonatet i provet verkar vara mikrokristallina, vilket gör dem väldigt bra på att fånga och bevara eventuella tecken på mikrobiellt liv som en gång kan ha levt i denna miljö, säger Sandra Siljeström.

 

Presskontakt: Niklas Jälevik, presschef RISE, niklas.jalevik@ri.se