Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Logo

Teknik för cybersäkerhet - översiktskurs för ingenjörer

Onlinekurs på tre timmar som ger en teknisk introduktion till cybersäkerhet. Lär dig om attacker och incidenter, skyddsmekanismer och kryptering. Har du arbetat med funktionssäkerhet tidigare är det en fördel.

Kursinnehåll

Detta är en översiktskurs med fokus på de tekniska delarna inom cybersäkerhet. Kursen startar med en introduktion till terminologi, innebörden av cybersäkerhet och dess relation till funktionssäkerhet. Du får lära dig om attacker och incidenter och hur de hänger samman. Vidare går vi igenom hur du identifierar attacker och skyddsmekanismer, hur du gör en attackanalys, hur kryptering fungerar, om de olika elementen som ingår, samt principer för att skapa cybersäkra system. Kursen ges online.

Mål 

Målet med denna kurs är att ge en introduktion till området cybersäkerhet och förståelse kring grundläggande koncept för säkra system. 

Målgrupp

Kursen är framtagen för dig som behöver en teknisk introduktion till cybersäkerhet och vill förstå grundläggande koncept och principer. Du kan vara både ingenjör, projektledare, chef eller motsvarande. 

Förkunskapskrav

Inga, men det är en fördel om du har arbetat med funktionssäkerhet. 

Språk

Kursmaterialet är på engelska, kursen hålls på svenska eller engelska (enligt överenskommelse med deltagarna).

Många deltagare från ert företag?

Företag som vill registrera minst fem medarbetare kan få en rabatt på kursavgiften. Vi kan även hålla kursen enbart för ert företag där vi gemensamt bestämmer tid och plats. Kontakta kursansvarig för ytterligare information och för en offert.

Övrigt

Vid färre än tre anmälda deltagare kan kursen komma att ställas in, detta meddelas senast en vecka före kursstart. Du som går denna kurs kan med fördel anmäla dig på fördjupningskursen Cybersäkerhet i vägfordon ISO/SAE 21434, som går den 22 maj. 

Tillfällen

13 november - onlinekurs
13 nov 2024
13:00-16:00
4000 SEK (exklusive moms)
Kurs
Digitalt - live
3
Kursintyg
Svenska/engelska
Talare
Program
Talare

Pierre Kleberger

Phd, RISE

Pierre Kleberger (Phd) är forskare inom pålitliga transportsystem på RISE. Hans forskningsintressen är cybersäkerhet och samspelet mellan funktionssäkerhet och cybersäkerhet. Pierre har arbetat med cybersäkerhet inom fordon sedan 2009. Pierre är också medlem i den svenska arbetsgruppen SIS/TK240/AG11 som fokuserar på standardisering av cybersäkerhet för fordon och har varit involverad i utvecklingen av standarden ISO/SAE 21434.

Peter Folkesson

Phd, RISE

Peter Folkesson (Phd) har över 30 års erfarenhet inom området pålitliga datorsystem. På RISE arbetar han som forskare inom detta område. Peters huvudsakliga forskningsintressen inkluderar samspelet mellan funktionssäkerhet och cybersäkerhet samt fel- och attackinjektionstekniker för verifiering och validering av funktionssäkerhet och cybersäkerhet. Han är medlem i den svenska arbetsgruppen SIS/TK240/AG11 som fokuserar på standardisering av cybersäkerhet för fordonsindustrin och har varit involverad i utvecklingen av standarden ISO/SAE 21434.

Program

- Informationssäkerhet - Definitioner och Terminologi
- Hot och Sårberheter
- Hot och Riskanalyser
- Kryptografi
- Säkerhetsmekanismer
- Säkerhetsprinciper

Pierre Kleberger

Kontaktperson

Pierre Kleberger

Forskare

+46 10 516 51 07

Läs mer om Pierre

Kontakta Pierre
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Ted Strandberg

Kontaktperson

Ted Strandberg

Projektledare

+46 10 516 60 93

Läs mer om Ted

Kontakta Ted
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Aria Mirzai

Administratör

Aria Mirzai

Forskare

+46 10 516 61 96

Läs mer om Aria

Kontakta Aria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.