Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Termisk expansion

För att vara säker på att ett materialval är rätt genom hela produktens temperaturområde kan det vara viktigt att veta den termiska expansionen. Med vår utrustning kan vi mäta den termiska expansionen och beräkna den termiska expansions koefficienten på material eller hela system.

Syfte

För att utföra korrekta simuleringar och beräkningar på produkter som ska användas i högre temperaturer är det viktigt att veta den termiska expansionen koefficienten. Vår utrustning på RISE kan mäta den termiska expansionen på solida material och system.

Metod

Vår utrustning består av en specialtillverkad ugn, vari provbiten placeras. Temperaturen mäts i ugnen samt på provbitens ytan. Glasstänger med känd termisk expansionskoefficient som är kopplade till resistiva lägesgivare placeras på 3 olika ställen på provbiten, samt på golvet jämte. När ugnen och provbiten värms upp så registrerar lägesgivarna den totala expansionen. Glasstängernas och golvets termiska expansion kompenseras för att få provbitens termiska expansion. Ifrån den termiska expansionen vid olika temperaturer kan den termiska expansions koefficienten beräknas.

Leveranser

Leverans sker i from av resultat och en rapport där väsentlig data presenteras.

Beställning

Beställ via mail

Fakta

Tjänst

Termisk expansionsmätning och beräkning av den termiska expansion koefficienten

Instrument

Volymmätare

Storhetsområde

Temperatur

Område

Provning

Fältmätning

Tillgänglig

Standarder

Följer ingen specifik standard, varje provningsmetod bestäms i samarbete med kund.

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Provtagningen kan ta lång tid, upp till en vecka, beroende på storlek av proverna. Provresultat kan fås 2 veckor efter det att provmaterialet har levererats till RISE och rapporten 3 veckor efter det att provning är utförd.

Förberedelser

Provbitarna måste uppfylla de geometriska krav som finns på vår utrustning. Detta kan göras av kund eller så förbereds proverna på RISE.

Johan Sjöström

Kontaktperson

Johan Sjöström

Forskare

Läs mer om Johan

Kontakta Johan

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.