Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE Säkerhet - Certifiering av säkerhetsprodukter

RISE har en bred tjänsteportfölj för certifiering av säkerhetsprodukter. Vi täcker in Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) normer samt europastandarder (EN) - Från digitala lås och IoT produkter till dörrar och larmsystem.

Syfte

Vad är säkerhet?

Oftast innebär ordet säkerhet att man skyddar sig mot något och historiskt har detta inneburit olika former av mekaniska skydd som en dörr, ett lås eller ett valv. Med tiden har vi även börjat använda elektroniska produkter så som larm och övervakningskameror för att skyddat oss mot intrång och inbrott. Utveckling har inte stannat där, för med digitalisering kommer nya risker och nya begrepp som ”hacker attack” och ”cybersäkerhet”. En av de unika aspekterna med digitala intrång är att de överskrider gränser och inte begränsas av geografi, på samma sätt som fysiska intrång. Det finns många goda skäl till att certifiera en produkt och att säkerhetsprodukter skall vara certifierade ser vi som en självklarhet. Ett certifikat intygar att en oberoende tredje part har verifierat produktens egenskaper. Förutom att ett certifikat många gånger är ett krav vid upphandling, är ett certifikat från RISE även ett marknadsföringsinstrument.

Metod

Certifieringsprocessen startar med att en ansökan/beställning skickas in tillsammans med dokumentation för aktuell produkt och övrig relevant dokumentation. Efter detta granskas inskickad dokumentation av RISE och en planering av den fortsatta processen görs i samarbete mellan kund. När kraven bedöms vara uppfyllda utfärdas ett certifikat.

Våra tjänster

RISE SPCR 177 “Certification rules for Standards issued by Swedish Theft Prevention Association”

Som godkänt certifieringsorgan av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF) kan vi certifiera en rad olika produkter som digitala låsenheter enligt SSF 3523, IoT uppkopplande enheter enligt SSF 1120, låsenheter enligt SSF 3522,  säkerhetsskåp enligt SSF 3492, rullgaller och fasta galler enligt SSF 012 samt många fler produkter, för fullständig lista över alla SSF normer som vi kan certifiera enligt se SPCR 177.

RISE SPCR 201 ”Certification rules for security products”

En ackrediterad certifiering för rullgaller, jalusier, dörrar och fönster enligt EN 1627, valv, skåp, valvdörrar och valv enligt EN 1143-1, deponeringssåp och serviceboxar enligt EN 1143-2, hänglås och hänglåsbeslag enligt EN 12320, värdeförvaringsenheter enligt EN 14450, centralapparater och strömförsörjning för inbrotts- och överfallslarm enligt EN 50131 samt larmsändare enligt EN 50136.

RISE SPCR 187 ”Certifiering av dörrar och fönster enligt PAS 24”

En ackrediterad certifiering som krävs för att erhålla licens hos Secured By Design i Storbritanien. Denna certifiering omfattar dörrar och fönster och är baserad på brittiska standarder samt den brittiska bygglagstiftningen. Certifiering är mycket omfattande och förutom inbrottsskydd skall även egenskaper som vindlast, luft- och regntäthet, U-värde, hållfasthet, materialkvalitet med flera verifieras med provning och annan dokumentation.

RISE CR070 ”Byggnadsbeslag till dörrar och fönster”

En ackrediterad certifiering för elektromekaniska lås enligt EN 14846, låscylindrar enligt EN 1303, mekaniska låshus och slutbleck enligt EN 12209, trycken, drag- och vridknoppar enligt EN 1906 och mektronikcylindrar enligt EN 15684. Förutom inbrottsskydd, ingår en rad andra egenskaper i denna certifiering såsom funktion, beständighet, lämplighet för användning i branddörr med flera.

Vi kan utföra penetrationstester (PEN test) på produkter där cybersäkerhet är ett krav samt alla de mekaniska och elektriska tester som krävs för certifiering.  Se länkar till våra laboratorier längre ner på denna sida.

Leveranser

Certifikat mot önskad standard som intygar att produkten uppfyller kraven, detta certifikat publiceras även på RISE hemsida så länge det är giltigt. Certifieringen ger även rätten att märka och marknadsföra produkten som ”Certifierad av RISE”.

Mer information

Tjänst

Certifiering av säkerhetsprodukter

Certifiering

Produktcertifiering

Pris

Pris vid offertförfrågan

Kontaktperson

Nima Azarmehr

Ingenjör

+46 10 516 50 10

Läs mer om Nima

Kontakta Nima
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Per Adolfsson

Ingenjör

+46 10 516 63 19

Läs mer om Per

Kontakta Per
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Opartiskhet och oberoende vid certifiering

RISE Certifiering skapar förtroende för sina tjänster genom att vara objektiva i genomförandet av uppdrag. Det innebär att vara uppmärksam på att uppdrag utförs på ett opartiskt sätt utan personlig vinning och att objektiva bevis …

Synpunkter och klagomål gällande certifiering

Om du har synpunkter på hur vi arbetar är du välkommen att skicka dem till oss. Vi uppskattar alla synpunkter som kan hjälpa oss att förbättra vårt arbete.
Tjänst

Provning av inbrottslarm

Typprovning av inbrotts­larms­produkter som kan ligga till grund för certifiering enligt Stöldskydds­föreningens krav och Europeiska certifieringar.
Tjänst

Certifiering av Cybersäkerhet i uppkopplade konsumentprodukter

RISE erbjuder provning och certifiering av IoT-enheter enligt cybersäkerhetskrav från Europeiska Standardiseringsorganisationen ETSI och Svenska Stöldskyddsföreningen SSF.
Expertis

Fysiskt skydd och säkerhet-Totalförsvar

Säkerhetshoten mot och inom Sverige har på kort tid ökat och bedöms fortsätta göra så de närmaste åren. Här kan RISE bidra med unik kompetens och testbäddar kopplat till fysisk provning inom området säkerhet och skydd och totalför…
Berättelse

Certifiering av digitala lås testar både kvalitet och säkerhet

dormakaba dKey heter den första låsenhet med digital funktion som certifierats i landet. Låset, som har utvecklats i Norden av det internationella företaget dormakaba, uppfyller SSF:s relativt nya norm 3523. Certifieringen som gen…