Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ramanmikroskopi - Lokalisering av kemiska komponenter

Med hjälp av konfokal Ramanmikroskopi kan RISE mäta fördelningen av kemiska komponenter i befintlig matris utan omfattande provpreparering. Man kan också hitta och identifiera föroreningar i befintlig dispersion eller pulver. Raman möjliggör dessutom även strukturanalys – dvs man kan mäta förändringar i den kemiska strukturen.

Syfte

Vill du veta hur din produkt ser ut på mikrometerskala? Hur oljedropparna i din emulsion är stabiliserade med en tensid eller protein? Eller behöver du veta hur ditt verksamma ämne i en tablett är fördelad i fyllmedlet? Kanske du vill veta hur många lager ett grafenprov har? Eller om ditt protein har sulfidbindningar?

Konfokal Ramanmikroskopi (eller Spektrometri) är en högflexibel analysmetod som möjliggör karakterisering av en mängd olika material, oftast utan påverkande provpreparering. Med hjälp av denna teknik kan man inte bara mäta fördelningen av olika komponenter i ett prov utan även bestämma om dessa komponenter har förändrats i dess kemiska struktur på grund av yttre påverkan. 

Upplever du att ditt material beter sig olika från batch till batch? Med konfokal Ramanmikroskopi kan man ofta hitta föroreningar eller kemiska förändringar som andra tekniker missar.

Metod

RISE äger en Witec Alpha 300 RAS som är utrustad med två olika lasrar som utsätter provet för en väldefinierad våglängd av ljus. Provet interagerar med ljuset och ändrar våglängden på olika sätt som möjliggör en analys av den kemiska strukturen genom ett så kallat Ramanspektrum. Instrumentet kan mäta dessa spektra vid väldigt små volymer (350*350*500nm). Genom att flytta provet steg för steg kan instrumentet mäta spektra på tusentals olika ställen och på så vis bestämma vilka funktionella grupper/komponenter som finns på vilket ställe.

Detta kan genomföras under standardatmosfär, inget vakuum eller skyddsgas behövs. Proverna kan därmed oftast analyseras utan krånglig provpreparering och i verklighetsnära förhållanden.

I motsats till FT-IR är metoden inte känslig för vatten – analysen möjliggör lokalisering av vatten i en matris och kan till och med mätas i vatten.

Leveranser

Vid avslutad arbete levererar vi resultaten i enlighet med överenskommelse, ofta en rapport, men även presentation och diskussion vid möte med kund, ett material för vidare provning hos kunden etc.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Ramanmikroskopi - Lokalisering av kemiska komponenter i matris

Leveransnivå

Oackrediterad

Standarder

Inga

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Bestäms enligt överenskommelse med kund.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
6.Rent vatten och sanitet
7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
illia Dobryden

Kontaktperson

illia Dobryden

Forskare

+46 10 516 60 98

Läs mer om illia

Kontakta illia
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.