Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mögelresistens­provning av byggnadsmaterial

Det finns en risk för att mögel börjar växa på ett material då det exponeras för fukt. Olika material möglar olika lätt. Tillsatser i materialet kan öka eller minska motståndskraften.

Syfte

Syftet med provningen är att bedöma om en produkt kan stå emot mögelväxt vid höga fuktnivåer. Den kan också användas för att utvärdera effekten av olika tillsatsmedel i en produkt.

För att undvika att ett material möglar bör det tåla den miljö det placeras i. Det går inte att gissa sig till om ett material står emot mögel vid hög fuktbelastning. Resultaten från en mögelresistensprovning kan användas för att bedöma detta.

Provningen representerar ett slags värsta scenario för exponering i en byggnadsdel med hög fuktbelastning. Även om produkten vid en provning möglar innebär det därför inte att produkten är oanvändbar. I vissa delar av en byggnad är fuktnivåerna lägre, det är möjligt att materialet inte skulle mögla vid dessa. För att bedöma risken för mögel vid flera lägre fuktnivåer rekommenderar vi provning av kritiskt fukttillstånd.

Metod

En vattenlösning innehållande mögelsvampsporer sprayas på prover av den produkt som ska provas. Därefter placeras proverna i fuktkammare under några veckor och analyseras sedan för att bedöma omfattningen av eventuell påväxt.

Det finns ett antal standardiserade testmetoder för att prova mögelresistens. RISE kan genomföra flera av dessa efter kundens önskemål. För provning av byggnadsmaterial rekommenderar vi SP MET 2899, som baseras på flera standardiserade testmetoder och på forskningsresultat RISE är ackrediterade för att genomföra denna metod.

Leveranser

Efter avslutad provning lämnas en rapport där resultaten från mögelanalyserna redovisas i tabellform.

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Mögelresistensprovning av byggnadsmaterial

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Den totala tiden för provningen är normalt minst 4 veckor, beroende på vilken metod som provningen utförs enligt. Provningen kan normalt starta 7 till 14 dagar efter beställning.

Kontaktperson

Pernilla Johansson

Forskare

+46 10 516 51 50

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lukas Lång
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.