Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Miljövaru­deklara­tioner, EPD

En miljövarudeklaration är ett sätt att kommunicera produkters miljöegenskaper som kan användas på alla sorters varor och tjänster. Miljövarudeklarationer enligt ISO 14025 baseras på livscykelanalys, LCA.

Syfte

RISE kan hjälpa ditt företag till en effektiv miljökommunikation. Vi har erfarenhet av såväl egna miljöuttalanden, så kallade typ II-deklarationer, som certifierade miljövarudeklarationer av typ III inom ramen för ISO 14025.

Klimatdeklaration

På senare tid har klimatdeklarationer blivit populära. Vi på RISE har gjort en klimatdeklaration för en del av vår egen forskning. Klimatpåverkan är enligt den cirka 2 kg CO2-eq per forskningstimme.

En miljövarudeklaration baserad på livscykelanalys är ett mycket bra sätt att möta kunders och myndigheters krav på trovärdig, lättförståelig och jämförbar miljöinformation, till exempel i samband med offentlig upphandling. Den bakomliggande livscykelanalysen är dessutom en utmärkt grund för att ytterligare förbättra produktens miljöegenskaper.

Metod

En miljövarudeklaration enligt ISO 14025 grundar sig alltid på en livscykelanalys utförd enligt de produktkategoriregler som gäller för produkten. Finns inga produktkategoriregler så tar vi fram sådana i samband med att vi gör LCAn. Vi rekommenderar dock att man låter förcertifiera EPDn innan produktkategorireglerna är färdiga eftersom godkännandet kan ta lång tid.

En förenklad process finns framtagen för betongprodukter för Svensk Betongs medlemmar. Produktkategorireglerna är baserade på EN 15804. RISE samarbetar med IVL och Svensk Betong och tar fram miljövarudeklarationer inom EPD-Norge. Certifieringen tar ca 3 veckor efter att företaget lämnat in en korrekt inventeringsrapport samt gjort en miljöbedömning i Svensk Betongs EPD-verktyg.

Leveranser

Innan miljövarudeklarationen är helt klar och kan registreras av EPD-Norge eller det Internationella EPD®-systemet eller annat EPD-program, måste den verifieras av en tredje oberoende part. Denna verifiering ingår normalt inte i leveransen utan måste beställas hos tredje part. RISE kan även utföra sådan tredjepartsgranskning, dock inte om vi gör LCA och EPD. I den förenklade processen för betongprodukter är det IVL som står för verifieringen.

 

Mer information

Boken Mall för miljöutredning används i uppbyggnaden av ett miljöledningssystem. Skriften ger hjälp att samla in och redovisa kvantitativa data om material- och energiflödet genom det egna företaget i ett livscykelperspektiv. Med vissa kompletteringar kan samma data användas även för en miljövarudeklaration av någon av företagets produkter.

Titel: Mall för miljöutredning
Pris: 1 950 kr exkl. moms, frakt tillkommer
Beställ: Skicka ett mejl till charlotte.lycked@ri.se och ange bokens titel, dina fakturauppgifter och leveransadress.

 

EPD®-systemet 

Det Internationella EPD®-systemet är ett av flera kompatibla system för miljövarudeklarationer.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Miljövarudeklaration EPD, Environmental Product Declaration

Certifiering

Produktcertifiering

Standarder

ISO 14025 Miljömärkning och miljödeklarationer - Typ III miljödeklarationer - Principer och procedurer

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Beroende på projektets storlek, men normalt minst en månad. 

Mer information


Tatjana Karpenja

Kontaktperson

Tatjana Karpenja

Affärsutvecklare Hållbarhet & Digitalisering

+46 10 228 44 83

Läs mer om Tatjana

Kontakta Tatjana
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.