Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Kontaktvinkelmätningar

Kontaktvinkelmätningar möjliggör studier av växelverkan mellan en vätska och ett fast material. Metoden används till exempel för att studera vidhäftning, rengöring, absorption av en vätska i ett poröst material, eller för att karakterisera egenskaperna hos en ytbeläggning. Kontaktvinkelmätningar möjliggör även beräkning av en fast ytas ytenergi.

Syfte

Kontaktvinkelmätningar är en snabb och relativt enkel metod för att studera växelverkan mellan en vätska och en fast yta, och kräver dessutom minimal provpreparering. Metoden är ytterst ytkänslig, och lämpar sig till exempel mycket väl för att studera hur ren en yta är. Andra vanliga tillämpningar är att analysera hur hydrofil eller hydrofob en ytbeläggning är, eller att studera vidhäftningen av en substans till en yta. Metoden kan även användas för att studera absorptionshastigheten av en vätska i ett poröst material, vilket till exempel kan vara avgörande vid tryckning.

Kontaktvinkelmätningar används också ofta för beräkning av ytenergin hos ett fast material, en egenskap som annars är svår att mäta. Detta görs genom att bestämma kontaktvinkeln för ett antal vätskor med kända egenskaper, och sedan används en beräkningsformel för uträkning av ytenergin. Metoden kan även ge information om det polära respektive opolära bidraget till ytenergin. Ytenergin hos ett material ger nödvändig information om till exempel hur väl en ytbeläggning, målarfärg eller tryckfärg fäster till ytan, eller hur väl ytan motverkar nedsmutsning.

Metod

Konturen av en vätskedroppe analyseras optiskt med hög upplösning. Den automatiserade sprutenheten tillåter exakt dosering av vätskan. Vårt instrument möjliggör även lutning av substratet vilket tillåter mätning av roll-offvinkeln eller sliding-vinkeln, dvs. den lutning av substratet när en droppe rullar eller glider av ytan.

Vårt instrument kan även producera väldigt små droppar (pikoliter) vilket möjliggör kontaktvinkelmätningar på väldigt små ytor, till exempel enstaka fibrer. Instrumentet har även en högupplösande kamera vilken tillåter studier av dynamiska vätningsförlopp.

Leveranser

Resultaten levereras enligt överenskommelse men vanligtvis i en skriftlig rapport.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Kontaktvinkelmätningar

Fältmätning

Tillgänglig

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Bestäms enligt överenskommelse med kund

Mikael Järn

Kontaktperson

Mikael Järn

Senior Forskare

+46 10 516 60 68

Läs mer om Mikael

Kontakta Mikael
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Mikael Sundin

Kontaktperson

Mikael Sundin

Labingenjör

Läs mer om Mikael

Kontakta Mikael
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.