Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av pyranometer vid riksmätplats

Riksmätplatsen för fotometri och radiometri erbjuder kalibrering av pyranometrar.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle. 

Metod

Kalibreringen utförs inomhus mot en Hg(Xe)-lampa i jämförelse med en referenspyranometer. Metoden innebär att provobjektet och referensen måste matcha varandra i modell så nära som möjligt vilket sätter begränsningar på vilken typ av pyranometer som kan kalibreras med metoden. Exempelvis kan inte fotodiodpyranometrar kalibreras med metoden. Kalibreringen utförs vid 500 W/m2.Denna kalibreringen kan genomföras året om.

Kalibrering kan även genomföras direkt mot solen i jämförelse med en referenspyrheliometer. Denna metoden har inte samma restriktioner på matchning. Det kräver dock en solig och helt molnfri dag under en tid av året då solen står högt nog på himlen.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen utförts vid en riksmätplats. 

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehanteringen i vår kundwebbplats Kalibrering.

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av pyranometer vid riksmätplats

Instrument

Radiometrar

Storhetsområde

Fotometri och radiometri

Område

Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Kontakt

Kalibrering på RISE

Kontakt

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Ingemar Svensson

Kontaktperson

Ingemar Svensson

Ingenjör

Läs mer om Ingemar

Kontakta Ingemar

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.