Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av elektrisk effekt vid riksmätplats

En effektmeter, wattmeter eller mätvärdesomvandlare mäter den elektriska effekten och finns både som en och flerfasiga. Kalibrering av en effektmeter eller wattmeter säkerställer instrumentets felvisning så att den håller sig inom önskade ramar. Genom en regelbunden kalibrering hos oss kontrolleras hur stabilt instrumentet mäter.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Metod

En vanlig kalibreringsmetod är att generera önskade effektnivåer och jämföra instrumentets visning med visningen hos RISE normaler. För det ändamålet har RISE tillgång till en referensutrustning vars mätosäkerhet ligger väl inom 0,01%. Kalibreringen kan utföras enfasigt eller trefasigt, 3-ledar- eller 4-ledarkoppling oberoende av effektfaktor.

Vid mätning av stora effekter använder vi ström- och spänningstransformatorer tillsammans med elmätare eller effektmetrar. Vid RISE finns kalibreringsresurser för strömtransformatorer upp till 10 kA och för spänningstransformatorer upp till 400/√3 kV. Dessutom kan vi kalibrera mätbryggor och bördor till instrumenttransformatorer. Vi kan även erbjuda kalibreringar för spänning, ström och effekt vid icke sinusformade signaler.

Leveranser

Vi utfärdar kalibreringsbevis på svenska eller engelska. På vår kundwebbplats för kalibrering kan du direkt hämta kalibreringsbeviset samt få all övrig information som du behöver om mätdonen.

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehanteringen i vår kundwebbplats Kalibrering.

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av elektrisk effekt vid riksmätplats

Instrument

Effektmetrar, Elmätare

Storhetsområde

Elektricitet

Område

Energi, Kalibrering, Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Fältmätning

Tillgänglig

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Kontakt

Kalibrering på RISE

+46 10 516 51 01

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Glenn Bideberg

Ingenjör

Läs mer om Glenn

Kontakta Glenn
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Tjänst

Kalibrering av elmätare och normalelmätare vid riksmätplats

Riksmätplatsen för effekt och energi erbjuder kalibrering av alla typer av elmätare och normalelmätare.
Tjänst

Kalibrering av elkvalitetsinstrument

Vi erbjuder kalibreringar för elkvalitetsparametrar som spänning, ström och effekt vid icke sinusformade signaler. Genom löpande kalibrering hos RISE läggs grunden för kvalitetssäkrade mätningar.
Tjänst

Provning och certifiering av elmätare

Vi erbjuder provning och certifiering av elmätare enligt såväl svenska som europeiska och internationella standarder.
Expertis

Riksmätplatsen för effekt och energi

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.
Tjänst

KWP Kalibrering - för mätdon och kalibreringsbevis

Webbplatsen för alla dina mätinstrument. Nu även med självadministration! Kundwebbplatsen RISE kalibrering är en webbaserad tjänst som erbjuds alla kunder som anlitar RISE för kalibrering. Utnyttja möjligheten att få ett komplet…
Test & demo

Högspänninsgs­laboratorium

Kombination av hög kompetens och mycket avancerad mätteknik inom flera områden gör anläggningen internationellt unik.
Tjänst

Kalibrering - vi samordnar

Kalibrera alla dina mätdon på ett och samma ställe. RISE har en samordningsfunktion inom Kalibrering för Er som kalibreringskund. Genom denna tjänst kan vi på ett enklare sätt tillgängliggöra vårt utbud av kalibreringstjänster så …

Affärs- och innovationsområde: Energi och biobaserad ekonomi

Klimatomställningen av samhället accelererar och energifrågor och resurseffektivitetsfrågor är nycklar för omställning med bibehållen välfärd och konkurrenskraft. Vi jobbar med tillämpad forskning, omställningsledning, policyfrågo…