Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Immersionsprovning batterier – batteriprovning

Immersionsprovning av batterier handlar om att sänka ned ett batteri i en vätska och utvärdera hur det påverkas. Efter provning undersöks batteriets eventuella skador. Det här är viktigt för att säkerställa batterierna har ett tillräckligt skydd mot yttre påverkan.

Vad innebär immersionsprovning av batterier?

Immersion av batterier, eller på svenska nedsänkning av batterier, är när ett batteri nedsänks i en vätska under allt från några minuter till ett antal dagar. Under provningen får batteriet inte gå sönder, börja brinna eller explodera. Efter nedsänkningen tas batteriet upp och undersöks noggrant avseende inre och yttre skador. Resultatet från provningen visar batteriets prestanda, stabilitet och livslängd.

Varför görs immersionsprovning av batterier?

Immersionen, nedsänkningen, görs för att kontrollera batteriets beständighet mot kortslutning av vätska, korrosion och oxidation. Genom immersionsprovningen säkerställs att batteriet uppfyller de krav som ställs för användning. Immersionsprovning ingår i flera olika provningsstandarder för batterier, däribland SAEJ2464, UL2580 och J2929.

Kontakta säljansvarig Magnus

De vanligaste immersionsprovningarna

Det finns flera olika typer av immersionsprovning. Samtliga undersöker batteriets skydd mot yttre påverkan:

Statisk immersionsprovning

I statisk immersionsprovning sänks batteriet ned i en vätska under en bestämd tid, ofta under 24–48 timmar. När tiden förflutit tas batteriet upp och inspekteras för både inre och yttre skador såsom korrosion, läckage och oxidation.

Cyklisk immersionsprovning

När batteriet provas för cyklisk immersion sänks batteriet ned i en vätska under en bestämd tid. Därefter plockas batteriet upp och tillåts torka i rumstemperatur. Sedan upprepas nedsänkning, upptagning och torkning ytterligare ett antal gånger.

Immersionsprovning – Hög temperatur

I immersionsprovet hög temperatur nedsänks batteriet i en vätska vid hög temperatur, vilket visar om batteriet kan användas i en omgivning med höga temperaturer.

Immersionsprovning på RISE

Du får tillförlitlig immersionsprovning

Hos oss genomförs immersionsprovning av batterier i en kontrollerad miljö. Vi har byggt upp en testmiljö inomhus vilket innebär att temperatur, fuktighet och andra miljöförhållanden är konstanta. Den kontrollerade miljön säkerställer ett tillförlitligt resultat.

Immersionsprovningen är opartisk

Vår provning är objektiv och opartisk eftersom RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut. Som extern provningsleverantör har vi ingen koppling till tillverkaren av produkten – därmed finns ingen risk för intressekonflikt. När du provar hos oss får du provresultaten presenterade på ett tydligt och objektivt sätt, vilket gör det lättare för dig som kund att ta resultaten vidare till produktutveckling eller marknadsintroduktion.

Vill du veta mer om vårt arbete inom batterier?

Vill du veta mer om vårt arbete inom batterier? Läs vidare på vår områdessida om batterier. Du kan också läsa om vår säkerhetskritiska provning av batterier på sidan om Säkerhetskritisk provning.

Kontakta säljansvarig Magnus

Intresseanmälan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Immersionsprovning batterier – batteriprovning

Instrument

Elmätare, Vibrationsmätutrustning

Storhetsområde

Elektricitet, Ljud och vibration, Temperatur, Tid och frekvens

Certifiering

Övrig certifiering

Leveransnivå

Ackrediterad

Standarder

SAEJ2464
UL2580
J2929
GBT38031
ISO6469
KMVSS

Pris

Pris vid offertförfrågan

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Magnus Ling
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.