Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Brandprovning av plastbränsletankar

RISE utför regelbundet brandprovning av plastbränsletankar för fordon. Brandprov utförs i vår stora brandhall enligt UN Regulation 34 annex 5, kapitel 5.

Syfte

Varje fordonsmodell har i de flesta fall en unikt designad bränsletank som skall uppfylla kraven enligt metoden. Aktuell tank skall enligt metoden installeras i en testrigg som simulerar en verklig installation. I praktiken innebär det oftast att tanken installeras i det aktuella fordonet. Även komponenter, såsom värmesköldar, plastsköldar etc., som skyddar tanken eller påverkar brandförloppet skall i möjligaste installeras inför varje brandtest. Av praktiska skäl kan man normalt inte ha med ett helt fordon. När tankar till personbilar provas används normalt ett halvt BIW (Body In White) chassi, alltså inga rutor, säten, inredning mm. Chassit skall normalt användas till minst tre tester vilket innebär att eventuellt brännbart måste bytas ut mellan tester.

Tanken exponeras för branden enligt en speciell procedur under 2 minuter. Tanken skall var fylld till hälften med bränsle och kravet är att inget läckage av flytande bränsle får förekomma.

Metod

Brandprov utförs i vår stora brandhall enligt UN Regulation 34 annex 5, kapitel 5. RISE är ackrediterad för metoden och är är utsedd av Transportstyrelsen (TS) som Teknisk tjänst för provning av plastbränsletankar.

Leveranser

Utförd provning med tillhörande rapport kan användas som underlag för certifiering av bränsletanken. Ofta kräver certifierande organisation (TÜV, VCA, RDW, TS etc.) att tester bevittnas av berörd organisation.

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Brandprovning av plastbränsletankar

Leveransnivå

Ackrediterad

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

För att utföra brandprov på plastbränsletankar krävs, förutom bränsletankar, ett chassi inklusive relevanta komponenter samt relevant information om bränslesystemet och hur det skall monteras. Vänligen inled dialog med någon av nedanstående kontaktpersoner. Vi rekommenderar också att i ett tidigt skede inleda en dialog med certifierande organisation.

Kontaktperson

Magnus Bobert

Civilingenjör

+46 10 516 51 90

Läs mer om Magnus

Kontakta Magnus
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Patrik Klämberg

Kontaktperson

Patrik Klämberg

Senior projektledare

+46 10 516 66 62

Läs mer om Patrik

Kontakta Patrik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.