Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Analys av råsand för gjutning

Vid gjutning av stål och järn samt, i viss mån, andra metaller används ofta formsand där bentonitlera fungerar som bindemedel. Denna sandtyp kallas "råsand", cirkuleras i systemet och fräschas upp inför varje ny gjutning. Den här analysen mäter kvaliteten på gjuteriets råsand.

Syfte

Inför varje ny gjutning i råsandsform kompenserar gjutaren för de förändringar som smältan har orsakat på formsanden: ny bentonit och kolpulver (”sot”) tillsätts tillsammans med vatten för att sanden ska få rätt sammansättning och konsistens.

Den här analysen berättar om blandningens innehåll av sand, bentonit och kolpulver samt ger svar på formsandens styrka och gasgenomtränglighet.

Eftersom råsanden hela tiden förändras är det viktigt att kontrollera egenskaperna och sammansättningen. Detta gäller även om gjuteriet har ett automatiskt övervaknings- och styrningssystem för sandhanteringen.

Metod

Mätning av packningstal, råtryckbrottgräns, dubbel skjuvbrottgräns, våtdragbrottgräns, genomtränglighet och volymvikt utförs med standardprovkroppar ”S1”. Sandens glödgningsförlust mäts efter 1000 grader, kornstorleksfördelning bestäms med siktkurva, innehållet av slampartiklar mäts med våtsiktning och aktiva bentonithalten titreras fram med hjälp av metylenblå. Fukthalten bestäms med fukthaltsvåg.

Det är också möjligt att beställa antingen delar av analyspaketet eller med efterblandningsprov. Kontakta oss i så fall innan materialet skickas.

Mätningarna följer svensk branschstandard (som är identisk med övriga nordiska länder och t ex Tyskland).

Leveranser

Resultaten levereras som mätprotokoll kompletterat med siktkurva. En kommentar om formsandens hälsotillstånd ges om relevant data finns.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Analys av egenskaper och innehåll av bentonitbunden formmassa (”råsand”) för gjuterier

Pris

Standardprov utförs för 7 000 kr exkl moms.

Specialprov offereras av kontaktpersonerna.

Leveranstid

Max 3 arbetsdagar efter att provmaterialet finns på plats hos oss.

Förberedelser

Skicka 3 kg formsand i väl tillsluten (fuktsäker) förpackning, exempelvis dubbla förslutna plastpåsar. Skicka också med ca 50 gram av den bentonit som används.

Informera kontaktpersonen om en kombinationsprodukt bentonit-kol används.

Mahsa Saeidpour

Kontaktperson

Mahsa Saeidpour

Forskare

+46 70 280 69 64

Läs mer om Mahsa

Kontakta Mahsa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.