Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Illustration flygplats
Foto: AI generated

Visual Inspection of airspace for air traffic safety and SEcuRity

Med ett växande antal drönare i det undre luftrummet blir det viktigt att på ett kostnadseffektivt sätt kunna identifiera de drönare som inte samarbetar med U-Space Service Providers (USSP). Särskilt i närheten av kritisk infrastruktur. 

Undre luftrummet. Volymerna Y och Zu är i fokus i VISER projektet.

Framväxten av en ny marknad och nya regelverk för drönare och flygfarkoster i det undre luftrummet skapar möjligheter för ett stort ekosystem av svenska industriella aktörer. Men drönare utgör även en risk för denna marknad, där aktörer - avsiktligt eller oavsiktligt - kan störa eller förstöra.

Att adressera säkerheten och facilitera framväxten av marknaden är centralt för att skapa en svensk konkurrenskraft inom området, med globala möjligheter.
Projektet VISER (Visual Inspection of airspace for air traffic safety and SEcuRity) är ett samarbete mellan SAAB och RISE där ett kostnadseffektivt system tas fram och provas ut för övervakning av det undre luftrummet på regional nivå. Systemet bygger på kamerasensorer och AI-modell som tränats på kombinationer av inhämtad data och syntetiska data. Systemet kan detektera, positionera och klassificera okända luftfarkoster. Genom sensorfusion mot U-space Service Providers kan bättre situationsuppfattning skapas och anomalier upptäckas och flaggas.

I framtida scenarios skulle liknande system kunna användas för att ge storskalig säkerhet för framtidens autonoma flygplatser och drönarlogistik såväl som ökad förmåga att detektera icke kommunikativa farkoster kring restriktionsområden och känslig infrastruktur. 

Sammanfattning

Projektnamn

VISER

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

SAAB - Keeping people and society safe

Finansiärer

Vinnova - Sveriges innovationsmyndighet

Koordinator

Projektmedlemmar

Rego Granlund

Kontaktperson

Rego Granlund

Senior Forskare

+46 10 228 44 54

Läs mer om Rego

Kontakta Rego
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Jonas Lindqvist

Kontaktperson

Jonas Lindqvist

+46 70 212 90 99

Läs mer om Jonas

Kontakta Jonas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.