Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Industri

Swedish Hydrogen Development Center

Förnybar vätgas från elektrolys har potentialen att spela en viktig roll i ett framtida energisystem och kan hjälpa Sverige och andra länder att gå över till förnybar kraftproduktion, klimatneutrala industrier och ett klimatneutralt samhälle.

RISE Research institutes of Sweden och industriforskningsinstitutet Swerim har nu, med stöd från industrin, fått projektfinansiering från Vinnova för att tillsammans utveckla ett nytt kunskapscentrum där olika komponenter och applikationer kan testas och utvärderas – en testbädd. Den nya fysiska anläggningen, inklusive elektrolys, håller på att byggas i Luleå.

– Testbädden kommer att vara en öppen och neutral arena där man kan utvärdera och demonstrera både enstaka komponenter och hela värdekedjor för ett brett spektrum av olika vätgasapplikationer. Det kan till exempel handla om energilagring, produktion av biodrivmedel och gröna kemikalier eller vätgasapplikationer inom den metallurgiska industrin, säger projektledaren Johan Sandstedt, RISE.

– Lika viktig som den fysiska testbädden blir det kompetenscenter för vätgasteknologier som vi nu skapar, säger han.

– Etableringen av den här testbädden ger en unik möjlighet att snabba på utvecklingen och införandet av vätgasteknik inom flera branscher och i samhället. Swerim och RISE, tillsammans med intressenter från näringslivet och den offentliga sektorn, skapar en kritisk massa för att stödja utvecklingen och gör det möjligt för oss att expandera våra befintliga testbäddar för att möta industrins behov, säger Ida Heintz, projektledare vid Swerim.

Sammanfattning

Projektnamn

SHDC

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektkoordinator

Projektstart

Varaktighet

4 år

Total budget

14 281 000

Partner

Swerim

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Kontaktperson

Johan Sandstedt

Forsknings-och utvecklingsingenjör

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.