Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Gjutgods med sensorer
Foto: Laura Maaske

Smart Gjutgods - gjutgods med sensorer

Gjutgods med inbyggda sensorsystem är ett nytt koncept som möter några av metallindustrins utmaningar; Resursbesparing, ökat förädlingsvärde och deltagande i den digitala revolutionen. Detta projekt levererade nya robusta och kostnadseffektiva sensorsystem integrerade i gjutgods, vilket möjliggör digitaliserad styrning och övervakning av maskiner.

Syfte och mål
Projektet utvecklade sensorsystem och mätmetoder för att kunna integreras i gjutgods under gjutprocessen. En av de innovativa delarna i projektet var att gjutgodset redan från början hade integrerade sensorer och man behöver inte montera sensorer i efterhand. Sensorsystemen kunde detektera t ex mekaniska spänningar, töjningar, vibrationer och temperaturändringar i gjutgods.

Utmaning
Att välja optimalt sensormaterial som kan användas vid de höga temperaturerna under gjutningen samt möjligheten att kunna använda dessa sensormaterial för att på ett optimalt sätt kunna detektera t ex spänningstillstånd i gjutgodset, utan att försämra gjutgodsets egenskaper.

Lösning
Utifrån projektets kompetenser inom gjutning, materialkunskap, sensorsystem och mätmetoder valde vi de mest optimala sensormaterialen. Med de integrerade sensorsystemen möjliggörs styrning och övervakning av maskiner och konstruktioner i utsatta miljöer.

Effekt
Att möjliggöra övervakning av mekaniska och -temperaturförändringar, vibrationer i gjutgods utan att behöva eftermontera sensorer, kommer att ge en optimal övervakning av godset i tuffa miljöer.
 

Sammanfattning

Projektnamn

Smart Gjutgods

Status

Avslutat

Region

Region Jönköpings län

RISE roll i projektet

Koordinering och R&D (gjuteriteknik och sensorsystem)

Projektstart

Varaktighet

2019-04-30

Total budget

4.8 MSEK

Partner

RISE, Husqvarna AB, SKF Mekan AB

Koordinator

Projektmedlemmar

Raul Carlsson

Kontaktperson

Raul Carlsson

Senior forskare

+46 10 228 49 05

Läs mer om Raul

Kontakta Raul
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.