Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Smart Forge - Så ska AI hjälpa tillverkningsindustrin att möta klimatmålen

Smart Forge – Så ska tillverkningsindustrin möta klimatmålen med AI

Hur kan tillverkningsindustrin minska sin klimatpåverkan med hjälp av artificiell intelligens (AI)? Projektet Smart Forge undersöker hur AI kan automatisera smidestillverkning av stål för att spara resurser. Med Smart Forge tar smidesindustrin de första stegen mot industri 4.0 och en digitaliserad tillverkning.

Bharat Forge Kilsta i Karlskoga är ett av världens största smidesbolag. De tillverkar smidesdetaljer i stål till fordonsindustrin, framför allt tunga smidesdetaljer så som vevaxlar till lastbilsmotorer men också framvagnsbalkar till lastbilar och bussar. Ståltillverkning är en energikrävande process och industrin behöver nya metoder för att möta klimatmålen.

Stålet värms upp i en induktionsugn men materialet är känsligt för temperaturförändringar. Om stålet blir för varmt eller kallt måste det kasseras och ersättas, vilket både kostar energi och material men även produktionstid. Idag styrs ugnarna manuellt och temperaturen är helt beroende av operatören. Men det finns goda förutsättningar att automatiskt reglera ugnstemperaturen med AI.

Hållbar produktion med AI-styrd smidesugn

Målet med Smart Forge är att skapa en prototyp av ett AI-baserat system för processtyrning som kan styra en smideslinje och automatiskt reglera temperatur för att optimera den smidda komponentens kvalité. Det kommer att innebära en stor reduktion av kassationer vilket kommer att leda till en markant minskad energiförbrukning och miljöpåverkan.

I projektets första fas har data samlats in från Bharat Forge Kilstas produktionslinje. Utifrån datan har en algoritm tagits fram som tests i en simulator. Simulatorn speglar verkliga scenarier som kan uppstå under tillverkningsprocessen, till exempel produktionsstopp, som AI-algoritmen lär sig av. När algoritmen behåller rätt temperaturintervall oavsett situationer är det dags att använda den i en verklig miljön – i Bharat Forge Kilstas tillverkning.

AI-styrningen kommer även kunna användas inom processtillverkning och andra områden av tillverkningsindustrin, för att helt digitalisera och automatisera produktionsprocesser.

Projektet koordineras av RISE och drivs tillsammans med Karlstad universitet, Bharat Forge Kilsta och Viking Analytics.

Sammanfattning

Projektnamn

Smart Forge

Status

Avslutat

Region

Region Västmanland, Region Örebro län

RISE roll i projektet

Koordinator och forskningsaktör

Projektstart

Varaktighet

24 månader

Total budget

10 MSEK

Partner

Bharat Forge Kilsta, Viking Analytics, Karlstad universitet

Finansiärer

Vinnova SIP PiiA

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Andreas Thore

Kontaktperson

Andreas Thore

Forskare

+46 10 228 49 02

Läs mer om Andreas

Kontakta Andreas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.