Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
RISE phase-OTDR system

Optiska fibersensorer för maskinövervakning

För utvecklingen av tillförlitliga roterande system är fiberoptiska sensorer en mycket intressant teknik, motiverat av deras immunitet mot elektromagnetiska störningar, robusthet till krävande miljöer, möjlighet till snabba och relevanta mätningar och det faktum att den optiska fibern kan bäddas in i andra material.

I projektet utvecklas fiberoptiska metoder för att övervaka vibrationer i industriella system, med specifikt fokus på SKFs roterande lager. SKFs kunder efterfrågar reducerad friktion i lager, och maskiner som körs snabbare, under längre tid, och som är renare och säkrare. Med realtids-övervakning av vibrationer kan på olika ställen i dessa lager finns möjligheter att bättre förutsäga risker för att lagren skadas eller går sönder och planera förebyggande underhåll.

De fiberoptiska sensorer som utvecklas i projektet bygger på tidigare samarbete mellan RISE och SKF, där vi utvecklat metoder att mäta vibration i realtid och i många punkter, med hjälp av en sensor som består av en enda tunn optisk fiber. En tidig version av systemet utvärderades i SKFs testanläggning i juni 2018 med lovande resultat.

Dessutom har RISE, tillsammans med bolaget Proximion, arbetat med utveckling av optisk specialfiber och att utveckla fiber Bragg gitter (FBGs)-sensorer för tillämpningen.

I detta nya projekt vidareutvecklas konceptet, och ett optiskt system för att kunna mäta vid hög samplingshastighet utvecklas.Sammanfattning

Projektnamn

SensMachine

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare, forskning och utveckling

Projektstart

Varaktighet

2 år

Partner

Proximion, SKF

Finansiärer

Vinnova

Carolina Franciscangelis

Kontaktperson

Carolina Franciscangelis

Forskare

Läs mer om Carolina

Kontakta Carolina

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.