Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bild

MinShed

Mikroplastkontamineringen i våra hav kommer bland annat från vanliga kläder och tyger gjorda av akryl, polyester och nylon. MinShed är ett treårigt forskningsprojekt med det övergripande målet att skapa kunskap som ska hjälpa textilindustrin att designa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster.

Bakgrund

Mikroplast har visat sig vara ett miljöproblem i våra hav. När mikroplasten kommer in i djur och växter, kommer även farliga föroreningar in. Anledningen till den ökade mängden mikroplast i havet är inte helt klarlagd, men ett antal rapporter, bland annat en som publicerats av RISE och Mistra Future Fashion, visar tydligt att tvättning av textilier är en av de främsta faktorerna.

En undersökning visade att textilindustrin och dess berörda parter behövde mer kunskap och information om mikroplast. En brist i forskningen har identifierats, som gäller sambandet mellan tygdesign och utsläpp av mikroplast samt undersökningar om hur tvättmaskiner kan minska utsläppen.

Mål

Målet är att skapa kunskap och direktiv som ska hjälpa textilindustrin att designa och skapa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster. Projektet kommer också undersöka hur tvättmaskiner är konstruerade och ifall de kan förses med ett filter som kan minska utsläppen av mikroplaster.


Sammanfattning

Projektnamn

MinShed

Status

Pågående

Område

Klimatanpassning, Livscykelanalys, Textil, Vatten

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

Electrolux, RISE, Bergans, Dressman, Fjällräven, Göteborgs Universitet, Borås Universitet, RNB RETAIL AND BRANDS, ELLOS Group, Boob Design, Filippa K, Ginatricot, Haglöfs, Houdini, STOP! MICRO WASTE, PeakPerformance, TPC Textile, Chalmers, Johanneberg Science Park, Peak Innovation, Nilorn, Guppy Buddy, H&M, IKEA, Scania, Sustema, Varner and Y. Berger & Co, Västsvenska Kemi- och Materialklustret

Finansiärer

Projektet är finansierat av FORMAS

Projektmedlemmar

Extern press

Inloggning för medlemmar
Sandra Roos

Kontaktperson

Sandra Roos

Forskare

+46 10 228 47 33
sandra.roos@ri.se

Läs mer om Sandra