Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
MinShed

MinShed

Mikroplastkontamineringen i våra hav kommer bland annat från vanliga kläder och tyger gjorda av akryl, polyester och nylon. MinShed är ett treårigt forskningsprojekt med det övergripande målet att skapa kunskap som ska hjälpa textilindustrin att designa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster.

Projekt avslutat 

Läs projektets slutrapport här

Bakgrund

Mikroplast har visat sig vara ett miljöproblem i våra hav. När mikroplasten kommer in i djur och växter, kommer även farliga föroreningar in. Anledningen till den ökade mängden mikroplast i havet är inte helt klarlagd, men ett antal rapporter, bland annat en som publicerats av RISE och Mistra Future Fashion, visar tydligt att tvättning av textilier är en av de främsta faktorerna.

En undersökning visade att textilindustrin och dess berörda parter behövde mer kunskap och information om mikroplast. En brist i forskningen har identifierats, som gäller sambandet mellan tygdesign och utsläpp av mikroplast samt undersökningar om hur tvättmaskiner kan minska utsläppen.

Mål

Målet är att skapa kunskap och direktiv som ska hjälpa textilindustrin att designa och skapa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster. Projektet kommer också undersöka hur tvättmaskiner är konstruerade och ifall de kan förses med ett filter som kan minska utsläppen av mikroplaster.

Sammanfattning

Projektnamn

MinShed

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

Electrolux Professional, Electrolux, RISE, Bergans, Dressman, Fjällräven, Göteborgs Universitet, Borås Universitet, RNB RETAIL AND BRANDS, ELLOS Group, Boob Design, Filippa K, Ginatricot, Haglöfs, Houdini, STOP! MICRO WASTE, PeakPerformance, TPC Textile, Chalmers, Johanneberg Science Park, Peak Innovation, Nilorn, Guppy Buddy, H&M, IKEA, Scania, Sustema, Varner , Västsvenska Kemi- och Materialklustret, Y. Berger & Co

Finansiärer

Projektet är finansierat av FORMAS

Projektmedlemmar

Extern press

Inloggning för medlemmar

Kontaktperson

Anne-Charlotte Hanning

Projektledare

Läs mer om Anne-Charlotte

Kontakta Anne-Charlotte
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.