Kontaktperson
Anne-Charlotte Hanning
Forskare
Kontakta Anne-CharlotteMikroplastkontamineringen i våra hav kommer bland annat från vanliga kläder och tyger gjorda av akryl, polyester och nylon. MinShed är ett treårigt forskningsprojekt med det övergripande målet att skapa kunskap som ska hjälpa textilindustrin att designa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster.
Mikroplast har visat sig vara ett miljöproblem i våra hav. När mikroplasten kommer in i djur och växter, kommer även farliga föroreningar in. Anledningen till den ökade mängden mikroplast i havet är inte helt klarlagd, men ett antal rapporter, bland annat en som publicerats av RISE och Mistra Future Fashion, visar tydligt att tvättning av textilier är en av de främsta faktorerna.
En undersökning visade att textilindustrin och dess berörda parter behövde mer kunskap och information om mikroplast. En brist i forskningen har identifierats, som gäller sambandet mellan tygdesign och utsläpp av mikroplast samt undersökningar om hur tvättmaskiner kan minska utsläppen.
Målet är att skapa kunskap och direktiv som ska hjälpa textilindustrin att designa och skapa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ut mikroplaster. Projektet kommer också undersöka hur tvättmaskiner är konstruerade och ifall de kan förses med ett filter som kan minska utsläppen av mikroplaster.
MinShed
Pågående
Projektledare
3 år
Electrolux Professional, Electrolux, RISE, Bergans, Dressman, Fjällräven, Göteborgs Universitet, Borås Universitet, RNB RETAIL AND BRANDS, ELLOS Group, Boob Design, Filippa K, Ginatricot, Haglöfs, Houdini, STOP! MICRO WASTE, PeakPerformance, TPC Textile, Chalmers, Johanneberg Science Park, Peak Innovation, Nilorn, Guppy Buddy, H&M, IKEA, Scania, Sustema, Varner , Västsvenska Kemi- och Materialklustret, Y. Berger & Co
Projektet är finansierat av FORMAS
Anne-Charlotte Hanning Christina Jönsson
The Research Hub: Teaming up with the textile industry to reduce microplastic emissionsExtrakt.se: Så kan utsläppen av plast minska från våra kläderNy Teknik: Fleecetröjan inte sämre för miljön än andra syntetmaterial
Inloggning för medlemmar