Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
INFINITE

Kompositer med sensorer för flygapplikationer

INFINITE-projektet kommer att utveckla avancerad sensorteknik i kompositkomponenter för flyg- och rymdtillämpningar. Projektets främsta mål är att utveckla ett kalibrerat system som kan tillhandahålla data som är användbara för materialövervakningsprocessen.

INFINITE konsortium

INFINITE syftar till att utveckla sensorsystem baserat på användningen av magnetiska fibrer som integreras i flygkompositstrukturer och mäts in med ett portabelt mikrovågssystem, för att övervaka tillverkning och strukturegenskaper under kompositkomponentens hela livscykel. Mätsystemet kommer att tillhandahålla sensorsignaler kopplade till provet för att skapa en en digital tvilling av strukturen som också kommer att ta hänsyn till hela historien sedan den tillverkades genom alla utförda underhållsoperationer, tills den återvinns på ett optimalt sätt. INFINITE avser också att att leverera förbättringar inom komposittillverkning och mekanisk övervakning genom utveckling av funktionella kompositstrukturer med integrerade sensorer. Dessa kompositer kommer att tillhandahålla ett effektivt realtidsövervakningssystem genom att använda de magnetiska fibrerna med hjälp av beröringsfri övervakning av fiberposition, orientering, töjning/spänning och temperatur.

I drift kommer det nya mätsystemet att ge information om komponentintegritet, prestanda och säkerhet; något som kommer att informera och förbättra underhållsverksamheten. De nya kompositstrukturerna med sensorer kommer också att möjliggöra en ny kapacitet för reparation för komplexa delar. Integration av de magnetiska fibrerna i kompositerna öppnar nya möjligheter i designen av framtida funktionella kompositer med hjälp av befintlig sensorteknik. Denna avancerade kvalitetsövervakning har potential att ge en betydande inverkan på kostnads- och säkerhetstillförlitligheten för kompositkomponenter, vilket ger en konkurrensfördel för europeiska tillverkare. INFINITE syftar också till att bedöma effekten på de nuvarande sensormetoderna för kompositåtervinning, undersöka potentialen för återanvändning (andra applikationer, sektorer, etc.) för både sensorer och komponenter för att tillhandahålla användbar funktionalitet i slutet av kompositens livslängd.

 

Sammanfattning

Projektnamn

INFINITE

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Projektdeltagare, design och utveckling av mätsystem, WP ledare

Projektstart

Varaktighet

Tre år

Total budget

6 000 000 Euro

Partner

IDEKO S COOP, FUNDACION GAIKER, UNIVERSIDAD DEL PAIS VASCO/ EUSKAL HERRIKO UNIBERTSITATEA, RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB, DANOBAT, TAMAG IBERICA SL, THE UNIVERSITY OF SHEFFIELD, TITIANA ENSAYOS PROYECTOS INDUSTRIALES SL, TeijinCarbon Europe GmbH, AEROFORM FRANCE, CAE Simulation & Solutions Maschinenbau Ingenieurdienstleistungen GmbH, UNITED TECHNOLOGIES RESEARCH CENTREIRELAND, LIMITED, Collins Aerospace

Finansiärer

EU HORIZON-CL5-2021-D5-01-06 under grant agreement no 101056884

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Johan Malm

Kontaktperson

Johan Malm

Forsknings- och utvecklingsingenjör

0734-207711

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Christer Johansson

Kontaktperson

Christer Johansson

Senior Expert

+46 72 723 33 21

Läs mer om Christer

Kontakta Christer
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.