Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kompetens­utveckling genom testbäddar för nya material

För att öka användningen av svenska testbäddars tillverkningsexpertis och utrustning ska materialrelaterade testbäddsnoder inom formning förses med uppkopplade experiment som kan användas vid utbildning, fortbildning och interaktiva kunduppdrag.

Innovationer baserade på nya material och multimaterial är viktiga framgångsfaktorer för svensk industri. För att öka användningen av svenska testbäddars tillverkningsexpertis och utrustning ska materialrelaterade testbäddsnoder inom formning förses med uppkopplade experiment som kan användas vid utbildning, fortbildning och interaktiva kunduppdrag.

Innovationstävling  för den perfekta cykelpackningen

Testbädden LIGHTest ska via prototyptillverkning och tester också stötta den innovationstävling som inleder Materialens år 2019, där "Den perfekta cykelpackningen" ska tas fram.

Projektet startar med framtagning av uppkopplade experiment och tester vid testbäddens noder i Piteå och Olofström, i samarbete med leverantörer av givare och IT-lösningar. I samarbete med Chalmers utvecklas kursmoment som kan användas i Masterkursen Metals Forming and Welding.

Tillverkning, testning och hållbarhetsbedömning

2019 kommer utvalda förslag till Innovationstävlingen att få stöd att tillverka prototyper, och även testas och hållbarhetsbedömas i testbädden. Teknikspridning kommer att ske både via demonstration av uppkopplade noder, samt via filmer, demovisningar och seminarier kopplade till tävlingen.

Effektmål

Ökat utnyttjande av testbäddar inom avancerad materialanvändning och formning. Uppkopplade experiment som bidrar till högskoleutbildning, industriella fortbildningskurser och interaktiva kunduppdrag inom formning och lättviktsmaterial.

 


Sammanfattning

Projektnamn

CompChallenge

Status

Pågående

Område

Digitalisering, Livslångt lärande, Produktion och tillverkning

RISE roll i projektet

Projektledare, koordinator

Projektstart

Varaktighet

1 - år

Partner

Jernkontoret, RISE SICOMP

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Projektmedlemmar

Digitalt besök i Olofströms testbädd
Boel Wadman

Kontaktperson

Boel Wadman

Forskare

+46 10 228 48 42
boel.wadman@ri.se

Läs mer om Boel