Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kommunikation och underhåll för den digitala fabriken

Projektet Kommunikation och underhåll för den digitala fabriken (Command) drar nytta av ny informations- och kommunikationsteknik samt Internet-of-Things (IoT) för att definiera, utveckla och verifiera lösningar i tre fallstudier med målet att förbättra produktionsverksamhet, service och underhåll.

 

Syfte och mål

Syftet med projektet är att säkerställa att tillverknings- och processindustrin i Sverige kan utnyttja de snabba framstegen inom utveckling av informationsteknik och IoT och säkerställa en snabbare anpassning genom digitalisering. I projektet definierar, utvecklar och verifierar vi lösningar som kan reducera oplanerade driftstopp, förbättra den mänskliga kommunikationen i en produktionsmiljö och visa hur ekonomisk nytta av investeringar för IoT-baserat underhåll kan beräknas.

Utmaning

Tidigare studier visar på ineffektivitet på grund av bristande kommunikation, informationshantering, insamling och överföring, och otillräcklig användning av modern teknik i operatörernas, underhållspersonalens och leverantörernas arbetsmetoder.

Lösning

För att reducera oplanerade driftstopp utforskar vi hur direkt tillgång till information (för operatörer och servicetekniker) kan påverka utfallet. Vi undersöker också hur ny användning av IKT kan förbättra den mänskliga kommunikationen i en produktionsmiljö och utvecklar en grund för beräkningar som visar möjlig ekonomisk nytta av investeringar för IoT-baserat underhåll, där arbetet utförs av tekniker. I projektet används teknik från tre områden: konsument- och spelindustrin (t ex Hololens från Microsoft), datavetenskap (t ex Analytics för beslutsstöd), och ny kunskap och teknik inom kommunikationsvetenskap (t ex sociala medier).

Effekt

Projektet bidrar till det globala hållbarhetsmålet ”Hållbar industri, innovationer och infrastruktur” genom att arbeta för en inkluderande industrialisering, bidra med kunskap som förbättrar produktionsverksamhet, service och underhåll samt öka företagens förståelse för möjligheter med digital teknik. 

Sammanfattning

Projektnamn

Command

Status

Avslutat

Region

Region Dalarna, Region Norrbotten, Region Värmland

RISE roll i projektet

Forskningspartner och projektledning

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

8 112 500

Partner

SSAB EMEA AB, Podcomp, Smurfit Kappa, Piteå, Tetra Pak Technical Service AB, Prevas AB

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Elin Hollström

Kontaktperson

Elin Hollström

Project manager

Läs mer om Elin

Kontakta Elin
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.