Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
On-demand belysning med drönare

Infrastrukturtjänster on-demand för aktivt resande

Projektet Skara skyddsängel ska utveckla och testa drönarbaserade lösningar för cykelbelysning i Skara kommun för att ta itu med utmaningar för aktiva resor i en lång mörk nordisk miljö. Genom behovsbaserat infrastrukturstöd syftar projektet till att göra aktiva resor säkra och attraktiva och därmed stödja hälsosamma och kostnadseffektiva resvanor.

Mobilitet är under omvandling där aktivt resande som cykling uppmuntras för hälsosammare och utsläppsfria resor. Trots de goda cykelvägarna som har byggts är installation och underhåll av belysningssystem dyrt. Det är inte alltid möjligt att ha bra ljusförhållanden på alla cykelvägar, särskilt på landsbygden. Under sådana omständigheter kan människor undvika att åka i mörker även föredrar de att ta sina cyklar så mycket som möjligt. För att hantera detta och stödja resevanorförändringen för ett aktivt resande, en naturlig fråga är hur man hitta ekonomiskt lönsamma lösningar för cykelbelysning. Dessutom har trafikolyckor relaterade till cyklar blivit mer betydelsefulla de senaste åren, vilket kräver potentiellt infrastrukturstöd för att förbättra cyklistens säkerhet.

Detta projekt tar itu med dessa utmaningar och riktar in sig på cyklistens behov i de nordiska regionerna, särskilt på landsbygden. I stället för att investera i den traditionella fasta belysningsinfrastrukturen utvecklar projektet infrastrukturlösningar on-demand som använder drönare för att tillhandahålla belysning och potentiellt fler kompletterande tjänster för att förbättra trafiksäkerheten, känslan av säkerhet och komfort. För att förstå uppfattningen och användaracceptet kommer projektet att utveckla prototyper för att genomföra experiment på de valda cykelvägarna i Skara kommun. Experiment kommer att utformas från ett design-för-allaperspektiv för att överväga alla sociala grupper för mer tillgänglig och inkluderande infrastruktur mot aktiv mobilitet. Kvantitativa och kvalitativa studier kommer att genomföras för att undersöka lösningens genomförbarhet för ytterligare förbättringar och potentiell serviceintroduktion.

Mer information på högsidan med även press på Dagens Nyheter

I november genomför projektet en pilotstudie om hur autonoma drönare skulle kunna få fler att ta cykel även när det är mörkt. Detta görs inom ramen för ett Vinnova-finansierat projekt som handlar om att utveckla och testa drönare som ett alternativt sätt att lysa upp mörka cykelvägar i Skara kommun.

Förutom att få prova på att cykla en sträcka med och utan drönare, så kommer deltagarna också få berätta för forskarna om sin upplevelse. Din åsikt kommer att bidra till den framtida infrastrukturen för belysning av cykelvägar i Skara.

Intresserad av att vara med? Anmäl ditt intresse på https://forms.office.com/r/eNjgYcfF7M senast 13 november så skickar vi mer information om hur studien går till och hur du gör för att anmäla dig. Som belöning får du två biobiljetter och vi bjuder på fika.

 

Sammanfattning

Projektnamn

Skara skyddsängel

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

koordinator

Projektstart

Varaktighet

24 månader

Total budget

2 997 894

Partner

Skara Kommun, Högskolan i Skövde, Jönköping University

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

5.Jämställdhet
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
13.Bekämpa klimatförändringarna
Lei Chen

Kontaktperson

Lei Chen

Senior Researcher

Läs mer om Lei

Kontakta Lei
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.