Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Industrial Internet of Things, Services and People initiative

Industrial IoTSP visar på möjligheterna med digitaliseringen genom konkreta och imponerande piloter tillsammans med svensk processindustri, för att säkerställa att resultaten skapar värde för Sverige och bidra till att Sverige även i framtiden är väl positionerat inom processindustriell IT och automation.

Syfte och mål

Syftet med projektet är att skapa grunden för nästa generations intelligenta, samverkande enheter och maskiner som bygger på IoT, molnteknologier och 5G-teknik. Utöver denna infrastruktur ska det skapas tjänster och nya affärsmodeller med människans och industrins behov i centrum.

Utmaning

Hur kan industrin dra nytta av den fantastiska utvecklingen inom IoT, molnteknik och 5G? Teknologier som inte primärt har utvecklats för automationslösningar utan är mer tillämpbara på IT-lösningar. Vilka funktioner kan vi använda även i industriella tillämpningar med dess höga krav på tillgänglighet och tillförlitlighet? Hur ska dessa funktioner kopplas till dagens automationslösningar på ett effektivt sätt?

Lösning

Genom flera konkreta piloter​ tillsammans med svensk processindustri ska vi utvärdera och testa följande teknologier ur processindustriell IT och automation synvinkel:

1. Cloud-baserade automationstjänster.

2. 5G för industriell automation

3. IIaaS - Industrial Infrastructure-as-a-Service.

4. Digitaliserat samarbete.

5. Servicebaserade affärsmodeller.

 

Projektet är finansierat genom det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT & Automation) och drivs från RISE SICS Västerås. 


Sammanfattning

Projektnamn

Industrial IoTSP

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

20160101–20181231

Total budget

37,5 MSEK

Partner

ABB , Ericsson, Mälarenergi, Boliden, LKAB, Sandvik

Finansiärer

Vinnova, Process Industrial IT and Automation, ABB

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Extern press

Larisa Rizvanovic

Kontaktperson

Larisa Rizvanovic

Enhetschef

+46 10 228 44 27
larisa.rizvanovic@ri.se

Läs mer om Larisa