Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Cellulosa membran

Högpresterande membranelektrolyt för högtemperatur-PEMFC

För att lyfta och utveckla högtemperatur polymerelektrolytbränsleceller (HT-PEMFC) fokuserar projektet på att hitta ett nytt membranmaterial. Basen för materialet är att utveckla jonvätskor som sedan kan inkorporeras i polymerfilmer och ge en bränslecell med hög prestanda och god livslängd.

En snabb övergång till fossilfri och utsläppsfri teknik inom transportsektorn är ett aktuellt och brådskande behov. En av dessa tekniker är högtemperatur-polymermembranbaserad bränslecell (HT-PEMFC), som kan drivas med vätgas av låg renhetsgrad producerad från alkoholer (metanol eller etanol). Tekniken är underutvecklad, särskilt i Sverige, trots att installation av infrastruktur för tankning av metanol eller etanol är betydligt billigare än den för ren vätgas.

Projektet syftar till att öka intresset för HT-PEMFC som hjälp- eller huvudproducent av el i fordon och att utveckla ett alternativt och hållbart polymerbaserat elektrolytmaterial med liknande eller bättre driftsegenskaper än det befintliga. Eftersom polymerelektrolyten är hjärtat i HT-PEMFC som möjliggör kemisk-till-elektrisk energiomvandling kommer vi att fokusera på att leverera material med hög prestanda, hög hållbarhet och låg miljöpåverkan.

Sammanfattning

Projektnamn

HIONIC FC

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

3,5 år

Partner

Blue World Technologies, Chalmers tekniska högskola, Technical University of Denmark, Catator AB, Liquid Wind, Volvo Group

Finansiärer

Energimyndigheten

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
13.Bekämpa klimatförändringarna

Kontaktperson

Karin Nilsson

Verksamhetsledare

+46 70 530 37 67

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.