Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Förutsägande av prestanda i en biobaserad produkt

Syftet med projektet är att utveckla ett simuleringsverktyg för formpressade fanerprodukter för att underlätta för industrin att förbättra produkternas prestanda. Vilket i sin tur minskar kassationer och reklamationer samt tiden från idé till marknad.

När en avvikelse från den avsedda formen uppstår, utgör det ett stort problem för både tillverkare och kunder. Det finns mycket pengar att tjäna och resurser att spara för producenter och användare av formpressade fanerprodukter om kassationer kan minskas. Under formpressningen utsätts faneren för fuktrelaterade spänningar och en signifikant mekanisk kompression av tjockleken. Tidigare undersökningar har visat att yttrycket under formpressning ofta är ojämnt, vilket kan påverka formstabiliteten och hållfastheten hos slutprodukten.

För att få en tillförlitlig statistisk bas kommer flera småprover att genomföras. Testresultaten kommer att användas för validering och utveckling av en simuleringsmodell för formpressade fanerprodukter. Fokus är att studera både mekaniska och strukturella egenskaper vid olika tidpunkter under härdningsprocessen och relatera dem till trämaterialet. Proverna är utvalda för att ge en experimentell bas för validering av motsvarande simuleringsmodell.

Sammanfattning

Projektnamn

Förutsägande

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2,5 år

Total budget

6 697 936 SEK

Partner

AkzoNobel Adhesives AB, Bendinggroup AB, Kinnarps AB, Linnéuniversitetet

Finansiärer

VINNOVA, Energimyndigheten, FORMAS

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Lars Blomqvist

Kontaktperson

Lars Blomqvist

Forskare

Läs mer om Lars

Kontakta Lars

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.