Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ett sårförband helt baserat på havsråvaror

Inom EU-projektet Aquaheal3D utvecklar vi en 3D-printad medicinteknisk produkt helt baserad på förnybara råvaror från havet. Detta gör vi i samarbete med våra projektpartners Regenics AS och Charles River. Sårförbandet innehåller extrakt från laxrom, som fungerar som en aktiv ingrediens som påskyndar läkningen av svårläkta sår.

Projektets mål är att ta fram 3D-printade medicintekniska produkter baserade på förnyelsebara havsråvaror som är pre-kliniskt testade och redo för studie på människor. Förbandsmaterialen är alginat från tång och cellulosa från manteldjur. Sårvårdsprodukten ska dessutom innehålla ett patenterat extrakt från laxrom som tillverkas av Regenics AS.  Laxrom är en restprodukt och eftersom den har visat sig fungera anti-inflammatoriskt och påskyndar sårläkning är det ett utmärkt sätt att använda en produkt som annars skulle slängas. Det finns idag inga sårförband på marknaden som aktivt påskyndar läkning. Istället används ofta produkter som innehåller silver, trots att silver kan ha en negativ effekt på både miljö och människa.

Utmaningen ligger i att binda laxromsextraktet till förbandsmaterialen på ett sätt så att sårläkningsförmågan bibehålls, och så att extraktet frisätts och gör nytta när det kommer i kontakt med såret. 3D-printning är en relativt ny tillverkningsteknik som har en hög reproducerbarhet, och möjliggör ett skräddarsytt förband med en struktur som är optimerad för att skydda extraktet under förvaring och ge en kontrollerad frisättning vid användning.

Sammanfattning

Projektnamn

AquaHeal3D

Status

Pågående

Region

Utanför Sverige

RISE roll i projektet

Projektpartner

Projektstart

Varaktighet

3.5 år

Total budget

17 MSEK

Partner

Regenics AS (NO), Charles River (US, DK)

Finansiärer

FORMAS (Sverige), Forskningsrådet (Norge), Innovationsfonden (Danmark), ERA-NET BlueBio Cofund

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Patrik Stenlund

Kontaktperson

Patrik Stenlund

Forskare

Läs mer om Patrik

Kontakta Patrik
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.