Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Skifte för en kost inom planetens gränser i Sverige
Foto: Alexandra Hansten DML

Ett nytt recept för proteinskiftet - 9outof10

Innovationsplattformsinitiativ för proteinskiftet!  

Hållbar, hälsosam kost, som är tillgänglig för alla och som smakar gott!

Verka för att vår proteinproduktion och konsumtion i Sverige är miljömässigt och ekonomiskt hållbar och inom ramen för de planetära gränserna med avseende på livsmedel.

Mission: År 2040 är 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige inom planetens gränser.

Vi arbetar för att:

Främja förändringar i vår kosthållning mot mer växtbaserat och alternativa proteiner och samt mer fiber.

Stärka vår innovation och produktion av hållbara proteiner 

Minska påverkan från livsmedelskedjan genom ökad cirkularitet.

Frömja hållbara jordbruksmetoder som minskar växthusgasutsläpp, främjar biodiversitet, skapar balans i kväve/fosfor utsläpp.

Hur gör vi detta? 

Vi skapar neutrala mötesplatser och sammanför aktörer med kapacitet att identifiera specifika behov och agera gemensamt för innovation och utveckling. Utifrån behoven initierar vi projekt som kan bidra till att vi närma oss missionen.

Hittills har vi samlat aktörer kring frågeställningarna:
Hur säkerställer vi en primärproteinproduktion i Sverige som är ekonomiskt miljömässigt hållbar till 2040? 

Hur säkerställer vi att den svenska proteinkonsumtionen är hälsosam, hållbar och socioekonomisk till 2040?

Det har resulterat i att vi har identifierat följande områden som vi arbetar vidare med: 

  • Öka cirkularitet och resursanvändning.
  • Öka inhemsk produktion ser vi också som en möjlighet för att en stor del av vår miljöpåverkan är relaterat till importerad mat som ev odlas i områden miljöpåverkan på markanvändning, vattenanvändning och biodiversitet är hög. 
  • Minska risken för producenter att implementera hållbara produktionsmetoder. 
  • Se till att fler har tillgång till klimatdata för att kunna utvärdera sina produkter och att klimatdata är jämförbar så att produkter utvärderas på lika villkor. 
  • Vi ser också att det behöver finansiella verktyg för att stimulera marknaden. 
  • Vi behöver agila policier och regelverk - som stöttar och har en aktiv dialog med branschinitiativ och branschöverenskommelser.
  • Förenkla för konsumenten att välja hållbart
  • Förenkla för alternativa proteiner att nå marknaden

För att få till de stora förändringar i vår kost så behöver vi som är verksamma inom livsmedelsystemet som har kunskap och intresse se till att det finns hållbara produkter på marknaden. Både göra våra nuvarande proteiner så hållbara de kan bli men också ta fram alternativa produkter. Det ska vara lätt för konsumenter att välja hållbara alternativ.

Genom FoodTech kan vi se  till att de hållbara alternativen motsvarar marknadens förväntningar - Att de är goda så att det blir lätt att byta. Ett varierat utbud. En stor drivkraft bakom varför man väljer alternativa proteiner är från hälsoperspektiv och då behöver vi se till att nya produkter uppfyller de förväntningarna. Dessutom behöver vi arbeta för att våra matmiljöer ska förse oss med hållbara och hälsosamma alternativ. 

Vi arbetar för att hålla ihop projekt inom området alternativa proteiner för att skapa ökad genomslagskraft. Det har resulterat att vi medverkar och stöttar följande projekt:

  • UBNI - Speculative design call, nutritious healthy food for everyone. Projektet drivs av DML, Miljömatematik.
  • Optimerade måltider - arbetssätt för företag att i sin produktutveckling utvärdera att produkter har god biotillgänglighet av järn samt bra klimatavtryck. Projektet drivs av Chalmers, GU, RISE, Hidden-in-Grains, Ahlströms Factory och PUSH.
  • Klimatskala klimatnyckeltal för kommuners inköp. Projektet drivs av RISE med stöd av Kost&Näring, Livsmedelsverket och Mission Matmiljöer.

    Vi välkomnar initiativ som vill verka för missionen att höra av sig till oss för samverkan!

Sammanfattning

Projektnamn

Ett nytt recept för proteinskiftet!

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

18 månader

Total budget

3 499 139 SEK

Partner

DarkMatterLabs, SISP

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Evenemang

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
12.Hållbar konsumtion och produktion
Hanna E Svensson

Kontaktperson

Hanna E Svensson

Projektledare

+46 10 516 66 44

Läs mer om Hanna E

Kontakta Hanna E
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Cecilia Åkerblom

Projektledare

Läs mer om Cecilia

Kontakta Cecilia
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.