Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Distisens sensor

DistiSens

Distribuerade sensorer för flödeskarakterisering kan bidra till en hållbar vattenanvändning. Det öppnar upp för en snabb digitalisering av vattensektorn och ger nya möjligheter för detaljstyrning av industriprocesser

785 miljoner människor saknade enligt WHO basal dricksvattenförsörjning 2017. Klimatförändringar kan göra att den siffran stiger. I Sverige har vi än så länge varit relativt förskonade från vattenbrist, men under den extremt torra sommaren 2018 rådde faktiskt bevattningsförbud i 85 av landets kommuner. Ytterligare 100 kommuner uppmanade sina invånare att hushålla med dricksvattnet. 2017 uppskattades vattenförlusterna i Sveriges dricksvattennät till 20 % av producerat vatten. Ändå tar de flesta av oss vårt rena dricksvatten för givet.

DistiSens är arbetsnamnet för en metodik för flödeskarakterisering. Den bygger på analys av signaler från distribuerade accelerometrar. Högupplöst synkronisering, spektralanalys och korskorrelation i kombination med maskininlärning gör det möjligt att estimera flödet. Maskininlärning ger oss dessutom möjlighet att särskilja medier med olika temperatur.

En sådan här teknologi kan innebära ett schaktfritt alternativ för flödesmätning i vattennät. En vidareutveckling av dessa tekniker leder till ökad digitalisering och ett smartare underhåll av en åldrande infrastruktur.

Projektet som finansierades av Vinnova är nu avslutat. Vi söker nu kontinuerligt efter behovsägare och partners för att tillsammans lyfta metodiken närmare en färdig lösning och konkret bidra till ökad digitalisering av vattennäten.

Sammanfattning

Projektnamn

DistiSens

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

13 månader

Total budget

SEK 500 000

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

6.Rent vatten och sanitet
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
13.Bekämpa klimatförändringarna
Olle Penttinen

Kontaktperson

Olle Penttinen

Forskare

Läs mer om Olle

Kontakta Olle
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.