Kontaktperson
Patrik Libander
FoI ingenjör
Kontakta PatrikProjektet strävar mot att förbättra svensk rapsolja och öka kunskapen om hur odlingen av raps påverkar rapsoljans smak. Målet med projektet är att få ett helhetsgrepp på svensk produktion av rapsolja och undersöka odlingsförhållande, råvarubehandling, lagring, region samt förädlingsprocessen påverkar smak och utseende på slutprodukten.
Åren 2020 och 2021 utsågs årligen två höstrapsfält i Skåne och två i Västra Götaland. Rapsen på de olika fälten skördades vid två olika tillfällen, så tidigt som möjlig och så sent som möjligt. Rapsfröerna kallpressades till olja på Gunnarshög och Skeby följt av ett flertal analyser, däribland sensoriskt av en analytisk smakpanel på RISE som utvärderade rapsoljorna, både som färska och lagrade. Attribut som beskriver lukten och smaken på rapsolja togs fram genom träning av panelen på rapsoljor av både bra och mindre bra kvalité. Dessa attribut användes sedan för utvärdering av projektets oljor. RISE utförde även aromkemiska analyser av de olika rapsoljorna, för att identifiera de kemiska ämnen som orsakar den upplevda lukten, de så kallade aromkemiska nyckelkomponenterna.
Alla pressade rapsoljor inom projektet från skördeår 2020 och 2021 bedömdes ha god sensorisk kvalité av smakpanelen. För inga av luktattributen grön, nötig, sparris eller smakattributen besk, smörig nötig kunde panelen urskilja någon signifikant skillnad mellan åren eller skördetillfällena.
En parameter som utvärderades var antalet daggrader vid skörd. Daggrader eller dygnsgrader beräknades med basen +5°C med start 1 januari fram till skörd. För alla 16 rapsoljor inom projektet har rapsen skördats i ett spann mellan 901-1156 daggrader.
Rapsen bör skördas vid runt 1000 daggrader, men kan skjutas på om vädret är gynnsamt som det var projektets båda år 2020 och 2021.
Att tänka på inför rapsskörden:
- Kolla daggraderna: https://lantbruk.se/vader#mode-content
- Kolla vattenhalt
- Kolla väderleksrapporten: Kör om det ser skakigt ut, annars avvakta
Förbättrad svensk rapsolja
Avslutat
Region Skåne, Västra Götalandsregionen
Koordinator samt utvärdering av rapsoljans smakprofil
3 år
Sveriges frö- och oljeväxtodlare ek. för., Skeby Gårdar AB, Gunnarshög Gård AB, AgroVäst Livsmedel AB
Jordbruksverket