Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

AIDOaRt

AIDOaRt, AI-förstärkt automatisering för effektiv DevOps, ett modellbaserat ramverk för kontinuerlig utveckling på RunTime i cyberfysiska system, är ett 3-årigt ECSEL europeiskt projekt som involverar 32 organisationer, grupperade i kluster från 7 olika länder.

AIDOaRt fokuserar på AI-förstärkt automatisering som stöder den kontinuerliga utvecklingen av ”Cyber-Physical Systems” (CPS) i dess faser; såsom krav, övervakning, modellering, kodning och testning. Den växande komplexiteten hos CPS innebär flera utmaningar under alla utvecklings- och analysfaser av programvara, men även under deras service- och underhållslivslängd.

Många tänker sig morgondagens automatisering av artificiell intelligens (AI) teknik. Medan antalet företag som investerar betydande resurser i mjukvaruutveckling ständigt ökar, är användningen av AI i design och utveckling fortfarande omogen.

AIDOaRt kommer att utveckla ett modellbaserat ramverk för att stödja team under den automatiserade kontinuerliga utvecklingen av CPS med hjälp av integrerade, AI-förstärkta lösningar. Den övergripande AIDOaRt-infrastrukturen kommer att fungera med befintliga datakällor, inklusive traditionell IT-övervakning, logghändelser, tillsammans med programvarumodeller och mätningar. Infrastrukturen är avsedd att fungera inom DevOps-processen och kombinerar mjukvaruutveckling och IT-drift (informationsteknik). Dessutom måste AI-baserade tekniska innovationer säkerställa att systemen utformas på ett ansvarsfullt sätt och bidrar till vårt förtroende för deras beteende (dvs. kräver både ansvarsskyldighet och förklarbarhet).

Resultaten från AIDOaRt är utformade för att påverka organisationer där kontinuerlig distribution och driftshantering är standardrutiner. DevOps-team kan använda AIDOaRt-ramverket för att analysera händelseströmmar i realtidsdata och historiska data, extrahera meningsfulla insikter från händelser för kontinuerlig förbättring, driva snabbare distributioner och bättre samarbete och minska stilleståndstiden med proaktiv identifiering.

 

Sammanfattning

Projektnamn

AIDOaRt

Status

Pågående

Region

Region Västmanland

RISE roll i projektet

Forskningspartner och lösningsleverantör

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

Alstom, Mälardalen University, Volvo Construction Equipment, Westermo

Finansiärer

Vinnova + ECSEL

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Mehrdad Saadatmand

Kontaktperson

Mehrdad Saadatmand

Senior Researcher

Läs mer om Mehrdad

Kontakta Mehrdad
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.