Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Rörstrand Mon Amie - AI-analys

AI för porslinsföremål

Dyk in i framtiden med vår banbrytande teknologi! Vi omfamnar kraften i AI-driven bildanalys för att skapa en helt ny dimension av interaktivitet med porslinssamlingar från Rörstrand. Detta projekt har skapat en användarvänlig tjänst där besökare kan fördjupa sig i världen av porslin med enkelhet och precision.

Detta projekt har skapat en enkel och användarvänlig tjänst där besökare överallt kan ladda upp bilder av Rörstrands porslinsföremål och få omedelbara svar. Genom avancerad bildanalys, som känner igen mönster och föremål som visat imponerande träffsäkerhet i andra tillämpningar, kommer varje uppladdad bild att öppna en portal till information och insikter om det konstnärliga arvet.

Testa själv här https://rorstrand.testyta.se/!

Projektet har också resulterat i en plattform där porslinsexperter kan dela med sig av sin kunskap och därigenom öka tillgängligheten till samlingarna. Målet är att stärka museets roll som kunskapsbank och dra nytta av det stora engagemang och den kompetens som finns bland porslinssamlare.

Vårt initiativ strävar också efter att inspirera andra kulturverksamheter att trotsa resursbegränsningar och engagera sig i digitalisering. Efter att ha delat de preliminära resultaten från vårt tidigare projekt har flera museer uttryckt intresse för en liknande funktion anpassad till deras egna samlingar.

Resultatet av projektet inkluderar inte bara att en lösning med öppen källkod utan också en lärdomar som kan erbjuda riktlinjer för hur modellen kan anpassas till andra typer av samlingar och ge vägledning om vilken data som kan krävas för en sådan tillämpning. Vår önskan är att denna resurs kan gynna och stödja digitaliseringen inom kultursektorn på ett praktiskt och hållbart sätt.

Sammanfattning

Projektnamn

AI för porslin

Status

Avslutat

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

16 månader

Total budget

1 MSEK

Partner

Rörstrand Museum, Rörstrand Museum rymmer en skatt av föremål skapade på Rörstrand från 1700-talet till idag. Allt har tillverkats av leror, lyfta ur marken och förvandlade till säljbara produkter.

Finansiärer

Riksantikvarieämbetet, Västra Götalandsregionen

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

4.God utbildning för alla
Olof Mogren

Kontaktperson

Olof Mogren

Senior Researcher

+46 70 396 96 24

Läs mer om Olof

Kontakta Olof
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.