Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Agrifood Data Workshop (ADW) - Dataverkstad för jordbruk och livsmedel

Agrifood Data Workshop (ADW) är en nationell dataverkstad med målet att göra användning och delning av data enklare och säkrare samt att främja innovationer i jordbruks- och livsmedelskedjan. Dataverkstaden kommer förmedla stöd, verktyg och metoder till aktörer som vill veta hur de kan dela sina data, med fokus på legala aspekter och säkerhet.

Hur kan man maskera data som delas i digital form? Webbinarie 2024

Den 18 april hölls ett kostnadsfritt webbinarie med en demonstration av en prototyp av ett nytt digitalt verktyg som tagits fram inom ramen för projektet Agrifood Data Workshop. Verktyget möjliggör att aktuell informationsklassning av en datamängd kan överföras och användas för att automatisk maskera stora datamängder som sedan kan göras tillgänglig för maskininläsning. Eventet spelades inte in, men verktyget kommer beskrivas i projektets slutrapport som kommer hösten 2024.
 

Våga dela data! Webbinarieserie i fyra delar 2023

Under september 2023 anordnade ADW en webbinarieserien "Våga dela data!" i fyra delar. Deltagarna fick djupare insikter om allt från säkerhets- och lagkrav kring datadelning, till en inblick i affärsaspekten. Varje inspelning börjar med en cirka 5 minuter lång introduktion av projektet, vilken är samma i alla inspelningar. Vi rekommenderar att du spolar över denna om du vill komma direkt till innehållet specifikt för webbinariet.

Se inspelningarna nedan för att ta del av webbinarierna i efterhand:

Del 1: Lär känna dina data - Våga dela data!

Del 2: Datadelning i juridiken - Våga dela data!

Del 3: Dela rätt data - säkert och på dina villkor - Våga dela data!

Del 4: Affären datadelning - Våga dela data!

Livsmedelsproduktion genererar mycket data, delvis samhällskritisk, från en mängd olika aktörer där fragmenteringen i livsmedelskedjan gör delningen av data komplicerad. Samtidigt pågår nationella initiativ att skapa en gemensam infrastruktur för datadelning vilket genererar frågor om hur data kan delas på ett säkert och effektivt sätt. Verkstaden vänder sig till myndigheter som behöver stöd och verktyg för att kunna öppna upp sina data på ett säkert sätt, dataägare som ännu inte vågat ta klivet att dela data, samt andra behovsägare, oavsett om man är en aktör eller inte inom dagens livsmedelskedja, andra datalabb och dataverkstäder.

Agrifood Data Workshop kommer att fylla rollen av neutral sandlåda, där olika aktörer kan lära sig mer om vad datadelning innebär och hur olika verktyg kan användas för att skapa nya datadrivna produkter och tjänster. Verkstaden kommer att fokusera på att hitta öppna verktyg och plattformar som kan användas för både öppna och delade data. En egenskap kring data som labbet kommer att studera är legala, affärsmässiga och tekniska aspekter av delning av datamängder där data kan komma att återkallas. Under den senare delen av projektet kommer vi även att erbjuda insikter och plattformar kring datadelning via workshops där både presentationer och hands-on, praktiskt labbande ingår.

Läs artikeln om Naturvårdsverkets erfarenheter av datadelning

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
Anna Rydberg

Kontaktperson

Anna Rydberg

Senior forskare

+46 10 516 69 55

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Annika Kihlstedt

Kontaktperson

Annika Kihlstedt

Projektledare

+46 10 228 45 41

Läs mer om Annika

Kontakta Annika
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.