Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Medlemsprogram mässing

Mässingsindustrin står inför en oundviklig övergång till blyfria legeringar. Inom medlemsprogrammet mässing bedriver vi forskning med fokus på korrosion, material och tillverkningsteknik anpassade för de moderna blyfria och lågblyade mässingslegeringarna.

Mässingsindustrin stor inför en övergång till blyfria legeringar. Denna övergång innebär att hitta lämpliga sätt att producera, gjuta och bearbeta de nya legeringarna, samt följa upp det som händer både regulatoriskt och på forsknings- och utvecklingsfronten. Utöver de tillverkningstekniska utmaningarna är det av yttersta vikt att försäkra att de moderna materialen har önskade egenskaper utifrån korrosion, mekaniska egenskaper och livslängd. Det är svårt för enskilda företag att klara av det arbetet själva, och blir bättre om det genomförs tillsammans med andra företag och forskningsinstitut.

Medlemsprogrammet mässing leds av RISE korrosion tillsammans med Swerim.  Både RISE och Swerim har mångårig erfarenhet av arbete inom mässing. Denna kunskap tillsammans med tillgång till avancerad och modern analysutrustning skapar förutsättningar att bedriva forskningsprojekt på hög nivå. Bland medlemmarna återfinns tillverkade företag och materialleverantörer.

Exempel på projekt som är på gång inom medlemsprogrammet mässing:

  • Metodutveckling korngränskorrosion
  • Spänningskorrosion utan närvaro av klassiskt korrosiva ämnen
  • Korrosivitet av olika ämnen i kontakt med blyfria och lågblyade mässingslegeringar
  • Atlas över mikrostrukturen hos blyfria mässingslegeringar

Fakta om nätverket

Namn

Medlemsprogram mässing

Medlemskap

Kontakta oss för information om medlemskap. Se kontaktuppgifter nedan.

Behandling av dina personuppgifter

Charlotta Obitz

Kontaktperson

Charlotta Obitz

Forskare

+46 73 088 76 75

Läs mer om Charlotta

Kontakta Charlotta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.