Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ytanalys – ett användbart verktyg för dina tillämpningar

Inom materialdesign är ytans egenskaper hos din produkt ofta mycket viktiga för att uppnå önskad prestanda. Ytanalyser hos RISE kan ge lösningar på många av dina utmaningar, till exempel att använda vid felsökning av din produkt.

Produktvärdeskedja och ytanalys   I värdekedjan för din produkt kan ytanalyser ge dig användbar input för förbättrad ytdesign och produktprestanda.

Exempel på ytanalyser utförda vid RISE:

Rengöring av ytor som metaller och glas   -   För att följa effekten av rengöring, använd ytanalys före och efter rengöringssteget.

Vidhäftningsproblem i laminat, till exempel förpackningsprodukter eller beläggningar på en metallyta   -  Om du har dålig vidhäftning mellan skikten i ett laminat, genom ytanalys kan orsaken till felet upptäckas, en bra utgångspunkt för att kunna förbättra vidhäftningen.

Ytmodifiering av olika material som metaller, förpackningsfilmer eller pulver   -   Efter ytmodifiering, kontrollera med ytanalys så att den ytkemi du ville ha verkligen erhållits.

Djupprofiler i metaller, polymerskikt eller laminat   -   Vill du titta lite djupare ner i ditt prov? Kontakta gärna oss på RISE.

Korrosion på metaller och andra ytor   -   Om ditt prov korroderar kan ytanalys användas för att försöka hitta orsaken och se om korrosionshämmare har någon effekt.

Åldringseffekt på grund av migration i vattenbaserade system som latexfilmer och lim   -   Kan den åldringseffekt som du observerar bero på migration av kemiska komponenter från bulken till ytan? Ytanalyser kan detektera mängd och typ av kemiska komponenter.

Mängd och tjocklek för ett adsorberat skikt eller yttäckningen för varje komponent   -   I materialdesign, till exempel partikel bildning i livsmedel och läkemedel, från kvantifiering av ytkemin är det möjligt att beräkna data såsom mängd och tjocklek för ett skikt adsorberat på ytan, eller yttäckningen för varje komponent i en formulering.

Kemiska komponenter i till exempel läkemedelsprodukter   -   Vill du detektera kemin i 3D utan att först behöva klyva ditt prov? Är du intresserad av att studera om ditt prov sväller eller kristalliserar? Kontakta gärna oss på RISE.

Kom till oss på RISE om du behöver hjälp med att karakterisera ytor i dina olika applikationer   För att tillgodose dina behov erbjuder vi en komplett lösning genom vår verktygslåda för ytanalys. Notera att det ofta är en fördel att kombinera flera tekniker. Exempel på ytanalysmetoder är XPS (röntgen fotoelektronspektroskopi), ToF-SIMS (Time-of-Flight sekundär jon masspektrometri), SEM-EDS (svepelektronmikroskopi - energidispersiv spektroskopi), Konfokal Ramanmikroskopi, AFM (atomkraftsmikroskopi) och kontaktvinkelmätningar.

Marie Ernstsson

Kontaktperson

Marie Ernstsson

Senior projektledare

+46 10 516 60 43

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.